Erik Ronnes op de brug bij het Kasteel van Boxmeer. Daar was in een ver verleden het ziekenhuis, waar Ronnes het levenslicht zag, in gevestigd. (foto: Tom Oosthout)
Erik Ronnes op de brug bij het Kasteel van Boxmeer. Daar was in een ver verleden het ziekenhuis, waar Ronnes het levenslicht zag, in gevestigd. (foto: Tom Oosthout)

'Ik ben Kamerlid van de regio'

De burgemeesters Michiel van Veen (Gemert), Pierre Bos (Boekel), Hans Gilissen (Venray), Emile Roemer (Heerlen) en Tweede Kamer-lid Erik Ronnes wonen (of woonden) in het Land van Cuijk. Ze gunnen in een serie van vijf verhalen de lezer een blik in de eigen bestuurskeuken die nu buiten het Land van Cuijk ligt. Erik Ronnes (51) praat over Den Haag, het Land van Cuijk en zichzelf.

door Henk Baltussen

Hij heeft zich snel aangepast aan de ongeschreven wetten en omgangsvormen op de hectische politieke, vierkante kilometer bij de Haagse hofvijver. Direct na zijn installatie op 20 mei 2015 keek Erik Ronnes nog zijn ogen uit in de bijzondere wereld die Tweede Kamer heet. In het kloppend hart van de vaderlandse politiek voeren vergaderen en stemmen de boventoon, is het vaak dringen in de Haagse wandelgangen, struikel je doorgaans over camera's, fotografen en journalisten van allerlei maten en soorten, over lobbyisten, schoolkinderen die een kijkje nemen, beveiligers en wat al niet meer. "Als dit maar goed gaat, dacht ik de eerste twee weken", glimlacht Ronnes. "Maar het went snel. En al die media, dat valt je al snel niet meer op. Het hoort erbij. Ik ben er verder ook niet mee bezig." Ronnes zegt te gedijen in die Haagse wirwar waar de Boxmerenaar nu ruim drieënhalf jaar deel van uitmaakt. Op een gegeven moment was hij onderdeel van van een uniek Land van Cuijks driemanschap in het Haagse, toen Ronnes samen met Michiel van Veen en Emile Roemer op het Tweede Kamer-pluche zat. Drie Tweede Kamerleden uit het Land van Cuijk gelijktijdig in de Tweede Kamer is nooit eerder vertoond. Die situatie duurde anderhalf jaar, tot december 2016 toen Van Veen voor het burgemeesterschap naar Gemert vertrok.


Spint het Land van Cuijk garen bij Tweede Kamerleden uit eigen gelederen? "Het is in elk geval goed voor de regio vertegenwoordigd te zijn in de Tweede Kamer. Ik noem me een Kamerlid voor de regio. De meeste Kamerleden komen uit de Randstad. Die regio is dus het beste bedeeld. Voor veel mensen hier in den Haag is de regio heel ver weg. Dus is het goed dat ik de stem uit onze regio kan laten horen. Ik ben vooral met werkbezoeken buiten de Randstad te vinden. Natuurlijk is het niet zo dat je de hele dag het Land van Cuijk uitdraagt. Maar valt er daar wat voor wat echt niet kan, dan zoek je elkaar op. Zoals de problemen die zich voordoen op de Maaslijn. Samen met college Mustafa Amhaouch heb ik de staatssecretaris daar vragen over gesteld. Ik word ook wel eens benaderd door bestuurders uit de regio. Onlangs belde Jos van den Boogaart (wethouder in Mill red.) op in verband met de woonwagens die daar illegaal waren komen staan. Een problematiek die in meer plaatsen speelde. Ook in Boxmeer. Die problemen ontstonden naar aanleiding van nieuw beleid van minister Ollongren. Ik heb haar dan ook gewezen op de consequenties. Ja, dan trek je zo iemand wel even aan haar mouw. In Veldhoven is vervolgens een gesprek geweest tussen het ministerie en burgemeester en wethouders over de woonwagenbewoners die een eigen plaats zoeken. Verder komen onderwerpen als de A73, de woningbouw en ruimtelijke ordening waarvan ik fractiewoordvoerder ben, met regelmaat voorbij. Zaken die ook het Land van Cuijk aangaan."


Nee, Ronnes staat in Den Haag niet bekend als dat Kamerlid uit het Land van Cuijk. "Ze kennen me vooral van Boxmeer. Van de wielerronde, hoor ik dan vaak. Frappant om daar te horen hoe bekend die ronde is. Dat valt hier echt op."
Dat Ronnes de politiek inging, dankt hij vooral aan vader Jan. In 1998 stopte hij als wethouder, waarna het CDA direct bij zijn zoon op de stoep stond om hem te strikken voor de gemeenteraadsverkiezingen in datzelfde jaar. Hij kwam meteen in de raad, was 12 jaar later lijsttrekker voor CDA Boxmeer en werd in datzelfde jaar wethouder. Ergens spijt van gehad als wethouder? "Toch wel. Net voor mijn vertrek heb ik de raad een locatie voorgesteld voor een crematorium voor uitvaartondernemer Schrijen. Er was geen steun. Ik vind het nog steeds erg zuur dat een rasechte Boxmeerse onderneming geen plek kreeg terwijl het goed inpasbaar en mogelijk was."
Met een Tweede Kamerzetel was Ronnes in die niet bezig. Maar eind 2011 werd hem gevraagd of hij op kieslijst van de Tweede Kamer wilde staan. Ronnes zei ja en kwam op plaats veertien terecht nadat voor de verkiezingen bekend werd dat Elly Blanksma burgemeester van Helmond zou worden. "Dan ga je thuis overleggen, dingen afwegen", zegt Ronnes die ineens op een verkiesbare plek stond.


Maar het CDA scoorde in 2012 de slechtste uitslag ooit met dertien zetels. Ronnes viel net buiten de boot en ging verder als wethouder. Eind 2014 kreeg Ronnes een telefoontje van CDA-fractieleider Sybrand Buma. "Ik moest serieus rekening gaan houden met een Tweede Kamerzetel, want twee CDA'ers zouden vertrekken." Op 20 mei 2015 werd Ronnes geïnstalleerd als lid van de Tweede kamer. Bij de verkiezingen in maart 2017 werd hij op eigen kracht in de Tweede Kamer gekozen.


Twee tot drie keer in de week overnacht Ronnes in Den Haag waar voornamelijk midweeks de debatten en stemmingen zijn. De rest van de tijd vult hij met werkbezoeken, partijactiviteiten, veel kranten lezen en het nieuws bijhouden.
Ooit nog ergens burgemeester worden? Hij gooit het niet weg. "Maar dat is nu beslist geen onderwerp. Ben ik totaal niet mee bezig." Het Land van Cuijk blijft zijn woonplek. En die komende herindeling met Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis? "Afwachten wat Mill en Grave doen. Je moet goed luisteren naar de inwoners en hen erbij betrekken. Je hoort ze amper. Toch opletten, want als zo'n fusie dichterbij komt, kunnen de inwoners zich toch nog gaan roeren. En terecht."

Meer berichten