Eén van de drie naambordjes die aangeeft dat Titus Brandsma in Boxmeer is vereeuwigd. (foto: Tom Oosthout)
Eén van de drie naambordjes die aangeeft dat Titus Brandsma in Boxmeer is vereeuwigd. (foto: Tom Oosthout) (Foto: )

Titus Brandsma heeft zijn eigen plein

Eindelijk is in Boxmeer zichtbaar dat karmelietenpater, hoogleraar, publicist en oorlogsslachtoffer Titus Brandsma (Bolsward, 23-02-1881- Dachau, 26-07-1942) zijn kloosterleven in het Maasdorp begon. Het plein tegenover de Jan Linders-supermarkt draag sinds kort officieel zijn naam. Op drie naambordjes wordt dat duidelijk gemaakt. In 1898 nam hij als zeventienjarige zijn intrek in het karmelietenklooster aan de Steenstraat.

door onze redactie

Burgemeester en wethouders stemden onlangs in met het verzoek van enkele Brandsma-aanhangers het plein, dat voornamelijk als parkeerplaats in gebruik is, naar de karmeliet te vernoemen. Ook is er toestemming voor de plaatsing van een monument van de geestelijke op 'zijn' plein. Hans Lucassen van de Boxmeerse Brandsma-werkgroep is blij en opgelucht dat het project dat hij met enkele ander Boxmerenaren opzette, een positieve uitkomst heeft gekregen. "Met dank aan de gemeente Boxmeer, vooral aan burgemeester Karel van Soest die er zich voor heeft ingezet. Het is altijd vreemd geweest dat Brandsma in Boxmeer nooit de brede aandacht heeft gekregen die hij verdiende. Dat is nu anders geworden."
Maar er moet nog heel wat werk worden verzet. Op het plein dat volgend jaar nog helemaal op de schop gaat, komt prominent een monument te staan, als herinnering en ter nagedachtenis van de daadkrachtige karmeliet die het vrije woord beschermde. Daar waren in de Tweede Wereldoorlog de Duitsers niet van gediend. Brandsma werd opgepakt, werd op transport gesteld naar concentratiekamp Dachau bij München, waar hij om het leven kwam.


Het monument, dat wordt gemaakt door de Westerbeekse kunstsmid Juul Baltussen, krijgt zoals het er nu uitziet, een plaats langs de Burgemeester Verkuijlstraat ter hoogte van de huidige ingang van de parkeerplaats. Wanneer de renovatie van de parkeerplaats begint, is nog niet duidelijk. Een punt van aandacht voor het Brandsmaplein wordt de waterberging bij hevige regenval. Hoe dat eruit moet gaan zien, wordt nu bestudeerd. De vrouw van Hans Lucassen, Toke, gaat de Boxmeerse basisscholen langs om over het leven van Titus Brandsma te vertellen. Dat doet ze zodra het ontwerp van het monument klaar is. Er is al een filmpje over Brandsma beschikbaar. Ook gaat de werkgroep naarstig op zoek naar fondsen en sponsoren voor realisatie van de plannen.


De Boxmeerse Titus Brandsma-werkgroep bestaat uit Hans en Toke Lucassen, Falco Thuis en Henk de Best. De familie Lucassen is op verschillende manieren betrokken bij de Karmel in Boxmeer. Thuis woont in het karmelietenklooster en stond als Prior Generaal aan het hoofd van de internationale kloosterorde der Karmelieten, was bestuurlijk actief bij het Titus Brandsma Instituut en van het Titus Brandsma Memorial in Nijmegen. De Best is lid van het Heilig Bloedsgilde en is als gidsgroeter gespecialiseerd de Boxmeerse karmelietenorde en het klooster van de paters.

 

Meer berichten