Lud Wever (79) uit Boxmeer is sinds zijn zevende levensjaar uren aan het viswater te vinden voor zijn passie. (foto René Graat)
Lud Wever (79) uit Boxmeer is sinds zijn zevende levensjaar uren aan het viswater te vinden voor zijn passie. (foto René Graat)

Oeuvreprijs voor visser Lud Wever

Lud Wever uit Boxmeer won als sportvisser alles wat er maar te winnen valt. Als eerbetoon voor zijn vele successen ontving hij vorige maand de oeuvreprijs op het Sportvisserij Nederland Topsportgala in nationaal sportcentrum Papendal. "Ik heb zat meegemaakt, maar dat overrompelde me wel."

door Sven Poels

Wever is 79 jaar oud en praktisch al zijn hele leven lid van hengelsportvereniging (HSV) de Berm in Boxmeer. "Toen ik een jaar of zeven was ben ik begonnen met vissen", vertelt hij trots. "Iedereen deed dat, want we hadden vroeger niks anders." Niet iedereen was echter zo gezegend qua vistalent. Na de jeugdconcoursjes deed Wever mee aan de Brabantse kampioenschappen, die hij in totaal liefst tien keer won. Ook werd hij onder meer twee keer Limburgs kampioen, twee keer Gelders kampioen en was hij tweemaal de beste van heel Nederland. "En ik ben 39 keer voor Holland weggeweest, op EK's, WK's en andere grote wedstrijden."

Zijn mooiste succes behaalde hij op het wereldkampioenschap van 1986 in Strasbourg. "Als kleine jongen droomde ik er al van om ooit in Frankrijk op een WK te mogen vissen. Dat was het uiterste wat je kon bereiken, en ik heb 'm toen zelfs mogen winnen."

De huldigingen vergeet hij nooit meer. "In Boxmeer kwamen 1300 man op de receptie. Dan word je toch wel even klein." Vorige maand werd Wever nogmaals in het zonnetje gezet. Op het Sportvisserij Nederland Topsportgala in sportcentrum Papendal te Arnhem ontving hij als allereerste de oeuvreprijs. Vanwege zijn bewezen diensten en omdat hij nog altijd een uithangbord voor sportvisserij is, zoals te lezen staat in de uitnodigingsbrief van Sportvisserij Nederland. Onder het toeziend oog van zo'n zeshonderd aanwezigen, onder wie veel oude bekenden, kreeg hij een handgemaakt bronzen beeld uitgereikt. "Daar sta je dan, voor een volle zaal. Ik heb zat meegemaakt, maar dat overrompelde me wel", aldus Wever, die ook nog getrakteerd werd op een staande ovatie. Wie denkt dat de visveteraan op zijn lauweren rust, komt bedrogen uit. Nog elke zaterdag gooit hij zijn hengel uit aan de Zuid-Willemsvaart bij Helmond. "Waar ik verder nog meer vis? In België, Duitsland en overal in Nederland."

Aan de Maas valt het volgens hem de laatste jaren vies tegen. "Dat was een van de mooiste rivieren van Europa, maar er zwemmen nu nog maar weinig vissen. Ik denk dat het wel met negentig procent is teruggelopen. Dat komt doordat er vanwege de waterzuivering geen eten meer in zit. Mede daardoor is de sportvisserij hier in de regio gekelderd." Wever won in zijn leven al meer dan 600 (!) bekers en nog altijd komen er nieuwe exemplaren bij. Dit jaar won hij bijvoorbeeld de eerste prijs van het koningsvissen bij zijn vertrouwde HSV de Berm. "Als je meedoet, wil je ook winnen. Dat fanatieke van vroeger is er nog steeds." Doelen heeft de verzadigde topvisser alleen niet meer. "Ik heb een hele prachtige carrière gehad, dus ik hoef niks meer te bereiken."

Meer berichten