Tekst en uitleg over een nieuw boek van De Kneep. Foto: Eefke Peeters.
Tekst en uitleg over een nieuw boek van De Kneep. Foto: Eefke Peeters.

Tweede boek De Kneep op stapel

Bij het Nieuwscafé afgelopen vrijdag bij De Weijer in Boxmeer waren er weer een aantal interessante tafelgasten te zien en te horen. De Partisans Athletics, onze eigen wereldberoemde Cheerleaders, de bijna net zo wereldberoemde dames van Clean Pete en John van Raaij en Henk Baltussen. Dit laatste duo gaf tekst en uitleg over een nieuw boek van De Kneep. Het wordt een fietsboek met als werktitel Zijwieltjes.

door Eefke Peeters

Henk Baltussen: "Het wordt het tweede boek dat vanuit het kader van De Kneep uitgebracht gaat worden. De Kneep is een taalcollectief waar inmiddels zo'n 100 schrijvers vanuit het Land van Cuijk en Maasduinen aan zijn verbonden. Dat zijn bijvoorbeeld columnisten, bekende regiodichters, gepubliceerde schrijvers en mensen die anderszins iets met taal hebben. Wij gaan hen vragen of zij ook iets hebben met fietsen en daar een verhaal over willen schrijven. Iedereen die een verhaal heeft, wat het moeite van het lezen waard is, mag dit trouwens naar De Kneep sturen, aangesloten bij De Kneep of niet. Er zal uiteraard weer een selectie worden gemaakt van de mooiste verhalen. Zo is het eerste boek Schrijven als tweede natuur ook een mooie verzameling verhalen geworden. (Tip: Nog te koop bij Boekhandel van Dinther. red.) Het eerste boek werd dit jaar op het eerste Boekenbal in de Schouwburg Cuijk gepresenteerd. Op 31 maart 2019 is het tweede Boekenbal in de Schouwburg Cuijk. Die kan dus vast in de agenda." Het boek zal gaan over fietsen. De eerste presentatie wordt wellicht gehouden rondom Daags na de Tour. Een boek over wielrennen dus?
John van Raaij: "Welnee, juist niet. Ik werd er wel door geïnspireerd. Toen hier vorig jaar bij De Weijer het Wielercafé zo ontzettend druk bezocht werd, dacht ik: fietsen dat leeft hier echt. Maar dan juist in de breedste zin van het woord. Iedereen heeft een fiets. Ik ken iemand die al 28 jaar de fiets van zijn overleden vader op zolder heeft staan. Hij poetst hem iedere maand. Dat vind ik mooie verhalen. Of het verhaal van de bekende wielrenner Fausto Coppi. Hij zag bij iedere wedstrijd een dame in het wit aan het einde van de finish. Die dame was zijn niet zijn vrouw, maar het was wel een intens liefdesverhaal. Kijk dat soort verhalen zoeken we dus. Liefdesbaby's die zijn verwerkt bij Daags na de Tour al dan niet met de rondemissen."


Henk Baltussen: "Of het treurige verhaal van een wielrenner uit Ledeacker die onbegrepen en ondoorgrondelijk was. Hij fietste zo graag, maar was nooit zo snel genoeg. Hij zocht zijn heil nog in het geloof, werd getuige van Jehova, maar het mocht niet baten. Uiteindelijk heeft hij op het fietspad tussen Ledeacker en Rijkevoort zichzelf in brand gestoken en overleed. Dat soort verhalen zijn natuurlijk heftig, maar wel het bewaren waard. De fiets, iedereen heeft wel een verhaal. Over een snel, krachtig racemonster, een ouwe roestige of eentje met zijwieltjes. Wie mee wil schrijven of dichten voor het fietsboek, neem contact op via info@dekneep.nl.

Meer berichten