Columniste Eefke Peeters.
Columniste Eefke Peeters.

Dé mooiste dag

De zus van mijn vriend gaat volgende week trouwen. Dus gingen wij op zoek naar een leuk, passend cadeautje. Wat is er toch ontzettend veel zoetsappig in deze branche. Uiteraard ook het hele traject naar de bruiloft toe. De mooiste dag van je leven, schreeuwen de marketeers. De lekkerste taart voor de mooiste dag van je leven, de beste locatie voor de mooiste dag van je leven, de meest bijzondere ringen voor de mooiste dag van je leven en de prachtigste jurk voor de mooiste dag van je leven.

Ik kan nog wel even doorgaan. Wat een onwijs deprimerende uitspraak als je hem zo vaak hoort. Persoonlijk denk ik dat dit, naast over geromantiseerd, ook gewoon een erg oude uitspraak is. Je ging vroeger vanuit je ouderlijk huis trouwen en die nacht voor het eerst de liefde bedrijven. De bruiloft stond dan voor een compleet nieuw begin. Maar dat lijkt me nu toch zelden nog het geval. Nu klinkt dit toch alsof het vanaf de bruiloft nooit meer beter wordt. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben niet tegen het huwelijk. Ik vind het niet de dood van het individu, of zoiets. Nee, het gaat mij echt om de uitspraak. Omdat het zo'n hopeloos gevoel geeft. Doe mij maar: The best is yet to come! Want de mooiste dag van je leven? Dat weet je pas als je jouw laatste dag heb geleefd. Het is wel een kwestie van perspectief. Mijn jongste dochter had een periode dat ze elke avond als ik haar in bed stopte zei: 'Oh, mama dit was de mooiste dag van mijn leven.' Omdat ze een vlinder had gezien, we chocomel hadden gedronken of er sneeuw was gevallen. En telkens als ze dat zei werd het prompt voor mij ook een dag om nooit meer te vergeten. Omdat geluk echt een van de weinige dingen is die vermenigvuldigt wanneer je het deelt!

Dus lieve Marissa en Bjorn, ik wens jullie zeer zeker niet de mooiste dag van jullie leven. Wel een onvergetelijke, prachtige bruiloft met een nog veel prachtiger huwelijk. Vol met liefde, gezondheid en geluk. Vol met verrassingen, onstopbare lachbuien en goede gepassioneerde nachten (of ochtenden). Dat jullie maar iedere dag weer de drang hebben er voor elkaar een mooie dag van te maken!

Eefke Peeters

Meer berichten