Frans Pennings (rechts, met z'n dochtertje) voert met z'n familieleden actie bij de Zwartkop in Boxmeer.  (foto: Tom Oosthout)
Frans Pennings (rechts, met z'n dochtertje) voert met z'n familieleden actie bij de Zwartkop in Boxmeer. (foto: Tom Oosthout)

'We gaan door tot we wat hebben'

Frans Pennings (27) is vastbesloten actie te blijven voeren voor een woonwagenkampje in Boxmeer, totdat hij de toezegging van de gemeente heeft dat er eentje gaat komen. Net als zijn familieleden heeft hij een woning in een Boxmeerse wijk. Maar dat is geen leven voor ons, zegt hij meermaals. "We willen in woonwagens wonen. Bij elkaar. Zo wil ik mijn kinderen ook opvoeden. In een woonwagen. Onze cultuur moet blijven voortleven."

door Henk Baltussen

Het grasveldje van de Zwartkop bij de volkstuintjes in de Boxmeerse wijk Luneven lijkt vorige week donderdag in een camping te veranderen. Twee caravans staan er al. Een paar mannen zijn 's morgens druk doende een vouwwagen op te zetten. Wie dichterbij komt, ziet dat er meer aan de hand is. Enkele spandoeken maken duidelijk dat er actie wordt gevoerd. Actie voor een eigen woonwagenkampje, ergens in de gemeente Boxmeer. "Mag ook ergens anders", stelt Pennings. "Maar mijn kinderen moeten wel in Boxmeer naar school kunnen." In de voortent rolt hij nog maar eens een shaggie. Hij is boos op de gemeente Boxmeer, omdat hij volgens zijn zeggen een dag eerder weer met een kluitje in het riet is gestuurd. "Veel beloven maar er gebeurt niets. Woonwagenbewoners zijn erkend als een beschermde cultuur", zegt Pennings. "De gemeenten moeten ons dus helpen. We willen weer een eigen kampje met een stuk of acht staanplaatsen. Daarmee zijn we tevreden. Wij gaan in dat geval de wijk uit. In onze woningen kunnen dan mensen komen die al lang op zoek zijn naar een huurhuis. Er zijn in dat geval alleen maar winnaars. Want veel wijkbewoners zijn ons liever kwijt dan rijk. Dat is dan ook meteen opgelost."

Enkele jaren terug voerden gemeenten het uitsterfbeleid in voor woonwagenkampjes. Plekken op kampen die openvielen mochten niet meer worden ingevuld. Het kampje in Boxmeer (op die plek worden nu woningen gebouwd) verdween zo'n tien jaar geleden. De woonwagenbewoners kregen woningen in wijken toegewezen. Maar sinds de woonwagencultuur vier jaar geleden als Immaterieel Cultureel Erfgoed wordt gezien, vinden woonwagenbewoners dat ze weer recht hebben op een woning op wielen. Pennings: "Ik heb regelmatig overleg met de gemeente. Maar het schiet allemaal niet op. Daarom besloten we om zelf maar een plek te gaan zoeken. Uit protest, maar ook omdat we serieus genomen willen worden."
Hij voert actie met onder meer zijn vier kinderen, vriendin, moeder, broer en enkele andere familieleden. "'Ook doet iemand uit Oploo mee. Hij woont daar in een rijtjeshuis, maar wil net als wij in een woonwagen leven." Pennings wil nu niet meer opgeven. "We willen niet midden in een wijk of dorp komen staan. Wel aan de rand ervan. Zodat niemand zich aan elkaar hoeft te ergeren. Als we nu ergens worden weggestuurd, vinden we vast wel weer een ander plekje. We blijven voor onze rechten vechten. Die vaste standplaatsen moeten er komen."

Meer berichten