In het kasteel van Boxmeer aan de Veerstraat begon de Boxmeeerse ziekenhuishistorie. (Eigen foto)
In het kasteel van Boxmeer aan de Veerstraat begon de Boxmeeerse ziekenhuishistorie. (Eigen foto)

Maasziekenhuis halve eeuw oud

Het Maasziekenhuis bestond 26 oktober een halve eeuw kent een rijke historie. De in gebruikname van het nieuwe ziekenhuis in 2011 was een van de recente hoogtepunten. De ziekenzorg in de regio kent echter al een langere geschiedenis. Een korte terugblik in vogelvlucht.

Voor de oprichting van het Maasziekenhuis werden zieken uit de regio verpleegd door de zusters van Julie Postel. Zij richtten zich in 1886 op ziekenverpleging, onderwijs, welzijn en missies in een huis op de Biest middenin Boxmeer. De zusters verhuisden tien jaar later in 1896 naar het destijds sterk verwaarloosd kasteel aan de Veerstraat in Boxmeer dat werd ingezegend als zustershuis en ziekenhuis. Ze knapten dit gebouw stukje bij beetje op. Er werden telkens, indien nodig, vleugels aangebouwd. Vanaf 1916 kreeg dit kasteel de naam Heilig Hart ziekenhuis.

Eerst voerden alleen huisartsen hier medische handelingen uit. In de jaren 50 kwamen artsen uit Nijmegen naar het Heilig Hart ziekenhuis.
In 1966 volgde goedkeuring voor de bouw van een nieuw ziekenhuis aan de Loerangelsestraat, het Maasziekenhuis, dat op zaterdag 26 oktober 1968 werd geopend met in totaal 188 ziekenhuisbedden. Dr. Kop wordt alom geroemd als grondlegger van dit Maasziekenhuis. Het toeval wil dat in 2018 ook de honderdste geboortedag van Dr. Kop valt.

In 1971 bleek uitbreiding van het gebouw noodzakelijk en werd er een vleugel met zeven verdiepingen aan het bestaande gebouw toegevoegd. De band met artsen uit de regio Nijmegen bleef bestaan. In 2007 werd de samenwerking met het Radboudumc versterkt en in 2008 volgde ook de samenwerking met de Sint Maartenskliniek.


In 2009 startte de bouw van een volledig nieuw ziekenhuis langs de A77. Op 22 april 2011 werd het nieuwe gebouw in gebruik genomen. Patiënten die op dat moment in het ziekenhuis lagen, werden met de hulp van militairen overgebracht naar het nieuwe gebouw. Zij gingen er meteen flink op vooruit. Op het gebied van gastvrijheid en voeding was het ziekenhuis al snel toonaangevend door een uniek voedingsconcept waardoor patiënten zelf veel meer keus hadden om te bepalen wat ze wilden eten en wanneer.


Het Maasziekenhuis wil voor de inwoners meerwaarde creëren door samenwerking. Medisch specialisten werken onder andere intensief samen met huisartsen in de wijde regio en ook met het Radboudumc, de Sint Maartenskliniek, de huisartsenpost en het Verloskundig Samenwerking Verband. Het Maasziekenhuis is onderdeel van Pantein waardoor ook diensten op het gebied van zorg thuis voor jong en oud en verpleeghuiszorg onderdeel zijn van het zorgaanbod. Alles is gericht op het bieden van een complete en samenhangende dienstverlening op het gebied van gezondheid voor de inwoners in de regio. Pantein verwacht dat de zorg aan huis verder zal toenemen door nieuwe behandelmethoden en technologieën. Dit sluit goed aan bij goede zorg dichtbij huis.

Meer berichten