Renuka van Gaal met enkele exemplaren van haar boek 'Over leven'.
Renuka van Gaal met enkele exemplaren van haar boek 'Over leven'.

Renuka van Gaal brengt boek uit

Renuka van Gaal kwam op haar vierde van Sri Lanka naar Nederland. Zij maakte in haar jeugdjaren veel mee en ging ruim tien jaar geleden op zoek naar haar biologische ouders. In haar boek 'Over leven' beschrijft Van Gaal haar zoektocht en heeft ze het over de thema's adoptie, pesten en discriminatie.

Door Dennis Stiphout

Het is het eerste boek dat Van Gaal uitbrengt. Ze vertelt uitgebreid over de reden om het boek te schrijven. "Ik heb in mijn jeugdjaren ontzettend veel meegemaakt. Ik ben geadopteerd, heb een andere huidskleur en heb veel te maken gehad met pesten. In mijn boek beschrijf ik hoe het is om als geadopteerd meisje in Nederland op te groeien." Al snel begint Van Gaal over haar zoektocht naar haar biologische ouders. De vraag wie haar hebben verwekt, hield haar steeds nadrukkelijker bezig. "Eigenlijk ben ik er al vanaf mijn vierde mee bezig. In 2004 ben ik voor het eerst in Sri Lanka gaan zoeken. Kennissen van mijn Nederlandse ouders gaan altijd twee keer per jaar terug naar Sri Lanka. Zij kwamen twee mensen op het spoor die mijn ouders zouden zijn. Ik heb alleen briefcontact met hen gehad en was in 2004 heel benieuwd naar wie deze mensen waren."

Eenmaal aangekomen in Sri Lanka komt Van Gaal terecht in een nachtmerrie. Het blijkt haar zogenaamde biologische ouders namelijk om heel iets anders te gaan. "Toen ik daar kwam bleek het allemaal om geld te draaien. Ik had een envelop met geld bij, dat was voor daar een half jaarsalaris. Ze waren teleurgesteld dat ik met zo'n klein geldbedrag aan kwam. Ik ben maar enkele uren daar geweest en had al snel zoiets van: dit klopt niet. Vervolgens zag ik bij Nova Zembla een aflevering over adoptiebedrog. Daar bleek dat er door de overheid en adoptiebureaus met 3900 van de 4000 dossiers is 'geknommeld'. Daar bleek ook mijn dossier bij te zitten." Zodoende blijft het voor Van Gaal een raadsel wie haar echte ouders zijn. "De kans is groot dat mijn moeder veertien was toen ze me kreeg en dat ik uit een verkrachting voort ben gekomen. Vanuit hoe ik denk dat dat geweest is, heb ik mijn boek geschreven. Ik had ervoor kunnen kiezen om DNA-onderzoek te doen om achter de waarheid te komen, maar ik weet niet of ik die waarheid aan had gekund."

Het schrijven van het boek heeft Van Gaal verschillende dingen gebracht. "Ik heb geleerd om van mezelf te houden. Ik heb mensen altijd op afstand gehouden. Door dit boek te schrijven, kan ik mensen dichterbij laten komen. Ik wil mensen laten inzien dat je juist een heel krachtig persoon kunt worden door alles wat je hebt meegemaakt, mits je dat ziet. Het verleden kan je dus ook sterker maken." Van Gaal groeide in ons land op bij haar adoptieouders in Grave, waar ze naar eigen zeggen een hele prettige opvoeding heeft gehad. Ze is onder meer initiatiefneemster van speeltuin 'Gewoon Buiten' in het museumpark van het Overloonse oorlogsmuseum.

boek van Van Gaal is te koop via haar website www.renuka.jimdosite.com of bij boekhandel Van Dinter in Boxmeer.

Meer berichten