Columniste Eefke Peeters.
Columniste Eefke Peeters.

Het is tijd

Tijd; het is een vreemd gegeven. Iets wat door de eeuwen heen door belangrijke heersers te pas en te onpas werd veranderd. Zo werden de maanden ooit ingekort om sneller belasting te kunnen innen. Of wat te denken van Augustus die ook perse 31 dagen in zijn maand wou omdat Julius die ook had? Er is geregeld geknoeid met onze tijd.

Onder andere door het invoeren van de zomer en wintertijd. Afgelopen weekend was het weer zover. De wintertijd is weer ingegaan. Dat betekende dat de klok weer een uurtje achteruit ging. Dat is lekker, want daardoor mochten we allemaal een uurtje langer in bed blijven liggen. Maar misschien was dit wel voor de laatste keer. Er is al lange tijd discussie of het nog nodig is; de zomer en de wintertijd. Ooit bedacht voor met name economische redenen die achteraf gezien niets opleveren. Mensen lijken er slechter tegen te kunnen dan ooit gedacht.

Wisten jullie bijvoorbeeld dat er na het verzetten van de zomertijd veel meer mensen een hartaanval krijgen? Het zou ook lijden tot obesitas en zelfs winterdepressies. Ook zouden er veel meer verkeersongelukken gebeuren vlak na het verzetten van de klok. Dit omdat onze biologische klok door de war is en omdat overstekend wild niet weet dat zij ook een uurtje langer moeten blijven liggen 's morgens of 's avonds eerder het bos in moeten. Maar als we het verzetten van de klok afschaffen, wordt het dan voor altijd wintertijd of voor altijd zomertijd?

Gaan we voor zomers lang licht en 's winters lang donker? Of voor 's winters iets minder lang donker, maar dan zomers ook iets minder lang licht? Gewekt worden door de zon of een uurtje langer buiten blijven zitten? De meningen zijn enorm verdeeld. Logisch. Je hebt nu eenmaal winter en zomermensen. Dag- en nachtdieren. Een eenduidig antwoord op wat er het beste is, bestaat daarom ook niet. Tenzij.. iedereen mijn idee zou overnemen! Een ontzettend simpel, maar perfect antwoord op de priemende vraag: Wat is beter winter of zomertijd? Het antwoord ligt in het midden. En het is: lentetijd! Verzet de klok straks in de zomertijd voor het laatst met een half uurtje. Zo is het een half uurtje eerder en een half uurtje langer licht. #teamlentetijd

Eefke Peeters

Meer berichten