Marjo Simons: "Kom gewoon lekker aanwaaien wanneer je hier zin in hebt."
Marjo Simons: "Kom gewoon lekker aanwaaien wanneer je hier zin in hebt."

Het bos zit vol met verhalen

Marjo Simons probeert al sinds 1990 als vrijwilliger bij de IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) om samen met vele andere enthousiastelingen mensen bewust te maken van de schoonheid van onze regio. Aanstaande 4 november staat er weer zo'n mooie wandeling op de agenda in de Staatsbossen.

Door Eefke Peeters

Boxmeer - Het IVN zoekt de samenwerking op met verschillende andere partijen. Simons: "Wij werken nauw samen met Staatsbosbeheer, Renate van de Buitenboel in Holthees en met Evelien en haar team van de Heksenboom. Op zondag 4 november is de wandeling bij de Heksenboom, we starten met koffie en eindigen met soep na de wandeling. Je hoeft je hier niet voor aan te melden. Kom gewoon lekker aanwaaien wanneer je hier zin in hebt. We zijn ook erg blij te kunnen melden dat 't Veerhuis in Oeffelt ook weer mee wil gaan doen!"

Er is genoeg te beleven in het bos, waar veel activiteiten ondernomen kunnen worden. "Het bos leeft! Kom eens een leuke gezinswandeling doen met gevulde rugzak vol opdrachten. Vier een kinderfeestje of personeelsuitje hier. Er is van alles mogelijk. De wandeling van aanstaande zondag zal gaan over de herfstverschijnselen, met thema's als het verkleuren van de bladeren en het wegtrekken van de vogels. Maar ook over het ontstaan van de bossen, de zandvlaktes en de heide. Boeiende verhalen, voor jong en oud."

Vorig jaar stonden er ongevraagd gasten op de stoep tijdens een van de wandelingen. "Vorig jaar hadden we een nachtwandeling en toen waren mensen wat geschrokken van de Hooglanders die ineens op het pad stonden. Daarom vertelde ik afgelopen september tijdens de spannende nachtwandeling wel een aantal malen dat deze hier ook grazen. Het was een prachtige wandeling met breeklichtjes die langs de route stonden en halverwege de route zat een verhalenvertelster omringd door lampionnetjes. Helaas hebben we tijdens de wandeling geen Hooglanders gezien, maar toen ik 's nachts de lampionnetjes gingen ophalen stond de hele kudde nieuwsgierig naar de lampionnetjes te kijken."

Simons vertelt verder over het IVN. "Het is een actieve vereniging met heel veel verschillende zelfstandige werkgroepen. We gaan naar de basisscholen en verzorgingstehuizen. Ik vind het persoonlijk erg jammer dat we de groep tussen basisschool en 55+ missen. En het wordt steeds erger. Waar je in 1990 nog iedere zondag diverse gezinnetjes tegenkwam zie je die tegenwoordig ook niet meer. Op het Elzendaalcollege is één ontzettend enthousiaste biologiedocente. Zij neemt nog ieder jaar haar klas mee voor een rondwandeling door de Maasheggen met een IVN-gids.
De komende tijd hebben we diverse wandelingen, allereerst die van aanstaande zondag, maar ook de wandelingen op 18 november (naar de Overloonse Duintjes) of 27 december (langs het Peelkanaal). Check voor prijzen en meer info onze Facebook of neem een kijkje op de website www.ivn.nl/afdeling/de-maasvallei.

Meer berichten