Expertisecentrum Madeleine in Boxmeer startte 50 jaar geleden als verpleeghuis Madeleine. (foto: persfoto)
Expertisecentrum Madeleine in Boxmeer startte 50 jaar geleden als verpleeghuis Madeleine. (foto: persfoto) (Foto: Picasa)

Foto-expositie 50 jaar Madeleine, van verleden tot heden

Expertisecentrum Madeleine in Boxmeer startte 50 jaar geleden als verpleeghuis Madeleine. Dit wordt gevierd met een foto-expositie, die een boeiend inkijkje geeft in een halve eeuw zorg in Madeleine. Deze expositie is vanaf zaterdag 27 oktober tot en met vrijdag 4 januari 2019 dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis, iedereen is van harte welkom. Madeleine is gevestigd aan de Velgertstraat 1 in Boxmeer.

Verpleeghuis Madeleine startte in 1968 haar activiteiten in het voormalig H. Hart ziekenhuis aan de Veerstraat in Boxmeer, dat op dat moment verhuisde naar het nieuwe Maasziekenhuis. Beide instellingen zijn gesticht door de Congregatie van de Zusters van Julie Postel. Onder leiding van dr. Sturkenboom kwam een verpleeghuis van 90 bedden tot stand. De eerste jaren deden in alles sterk denken aan een verblijf in het ziekenhuis. Er werd over patiënten gesproken en zij werden ook als zodanig benaderd. Er was veel aandacht voor de lichamelijke zorg, de dokter kwam elke dag langs en de patiënt werd als een zieke behandeld.

Het oude verpleeghuis op het terrein van de Zusters van Julie Postel voldeed gaandeweg niet meer aan de normen van woon- en werkgenot. In het najaar van 1986 vond de verhuizing van de bewoners plaats naar de huidige locatie aan de Velgertstraat. Bewoners kregen in dit nieuwe gebouw meer privacy in de vorm van een- en tweepersoonskamers. Het accent kwam te liggen op het psychisch/sociale welbevinden van de bewoner, medische zorg ging een kleinere rol spelen.

Op dit moment richt Madeleine zich op tijdelijk verblijf voor mensen uit de regio. Ouderen die na een ongeluk, een operatie of bijvoorbeeld een hersenbloeding moeten revalideren, kunnen hiervoor in Madeleine terecht. Daarnaast kunnen mensen met een lichamelijke zorgvraag of dementie in Madeleine terecht voor een interventie-opname. Gezondheid, mobiliteit, sociale en psychische vaardigheden en medicijngebruik worden onderzocht. Doel van de opname is kijken wat iemand nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen of naar een zorgcentrum te kunnen verhuizen. Madeleine beschikt verder over twee afdelingen voor dagbehandeling voor mensen met een lichamelijke zorgvraag of dementie. Hier kunnen zij herstellen van gezondheidsproblemen en/of hun zelfredzaamheid vergroten.

In de afgelopen 50 jaar is Madeleine uitgegroeid tot een expertisecentrum met veel kennis en ervaring op het gebied van ouderenzorg.

Meer berichten