Lisanne van de Mast: “Deze prijs hadden wij niet verwacht.” (foto: Tom Oosthout)
Lisanne van de Mast: “Deze prijs hadden wij niet verwacht.” (foto: Tom Oosthout)

Award voor Geitengeluk

Lisanne van de Mast en haar vriend Roy Maar beheren een geitenhouderij annex kaasmakerij (Geitengeluk) in het buitengebied van Siebengewald. Hoewel ze nog erg jong zijn (hij 28 en zij 25) en nog geen jaar bezig zijn met hun bedrijf, wonnen zij dit najaar met hun inzending van geitenkwark de eerste prijs bij de Cum Laude Awards van de Bond van Boerderijzuivel-bereiders.

Door Frans de Koning

"Wij zijn begonnen met het maken van harde geitenkazen," vertelt Lisanne. "Sinds juli maken we ook yoghurt, zachte kaas en kwark. Om te weten waar we stonden met onze producten, deden we mee aan de Cum Laude Awards voor zuivel en zachte kaas. We zijn verbaasd, maar ook blij en trots, dat onze geitenkwark de eerste prijs won met 97 van de 100 te behalen punten. Daarbij wordt vooral gekeken naar smaak en samenstelling, waarbij een van de juryleden het zo verwoordde: "je proeft in deze kwark het geluk van de geiten."

Lisanne kreeg belangstelling voor de geitenhouderij, toen ze stage liep voor de opleiding Diermanagement in Barneveld, en deze passie is altijd gebleven. Allebei hebben ze agrarische bedrijfskunde gestudeerd in 's-Hertogenbosch, veel zuivelcursussen gevolgd en ervaring opgedaan in de sector, voor ze besloten zich zelfstandig te vestigen. In hun bedrijfsvoering hebben ze een aantal duidelijke keuzes gemaakt. Lisanne van de Mast: "We kiezen bewust voor kleinschaligheid. Dierenwelzijn staat bij ons hoog in het vaandel. De geit moet geit kunnen zijn. De dieren moeten ook naar buiten kunnen en hun hoorns kunnen houden.

Wij willen ook graag in ons werk een stukje educatie inbouwen en mensen kennis laten maken met de geitenhouderij. Onze kaasmakerij heeft ook ramen, zodat mensen kunnen zien wat er gebeurt. Wat hierbij ook meespeelt is, dat we graag een bijdrage willen leveren aan een positief imago van de geitenhouderij. De Q-koorts en de angst voor grootschalige landbouw leverden de afgelopen jaren een deuk op in dat imago. Doordat nu alle dieren gevaccineerd worden, kan gelukkig de bacterie, die de Q-koorts veroorzaakt, effectief bestreden worden.

Naast de genoemde punten zetten wij ook sterk in op duurzaamheid door in kringloop te denken en te werken. Zo gaat de "wei", die overblijft, naar onze twee varkens. We gebruiken de mest voor het eigen land en we gebruiken geen kunstmest. Ons voer komt niet van ver, maar uit de eigen streek."

Lisanne heeft een helder beeld van de toekomst van het bedrijf. We hebben nu 20 geiten en 24 lammetjes, maar daar kunnen we nog niet beiden van bestaan. Mijn vriend heeft daarom ook een andere baan in de sector. We willen groeien naar 90 tot 100 dieren met kaas en zuivel als bestaansgrond. We zijn bezig onze producten te leveren aan restaurants en aan boerderij-, kaas en verswinkels. Voor onze naamsbekendheid in de regio zijn we dan ook erg blij met de prijs, die we gewonnen hebben."

Meer berichten