Janneke is apetrots op De Meerstoel bij de sluis in Sambeek. (foto: Eefke Peeters)
Janneke is apetrots op De Meerstoel bij de sluis in Sambeek. (foto: Eefke Peeters) (Foto: )

'Wat langzaam groeit, blijft staan!'

door Eefke Peeters

Bistro aan het water

De Meerstoel in een gezellig bistrootje aan het water bij de sluis in Sambeek en pal aan de Maasheggen. Het gebied kreeg dit jaar de bijzondere Unesco biosfeerstatus. Liesbeth, Janneke's moeder, begon dertig jaar geleden met de verkoop van ijsjes vanuit de garage. Nu, drie decennia later staan zij hier samen op een plek die naast heerlijk eten en idem uitzicht ook een platform biedt aan allerlei andere mensen met passie.

Sambeek - "Mijn moeder zag de drukte van de dagjesmensen die aanbelden voor een glaasje water, fietspomp of een toiletbezoek. Daar heeft mijn moeder handig op ingespeeld. Eerst met ijsjes vanuit de garage en door de jaren heen is er steeds meer gebouwd en geprofessionaliseerd. Ik heb de luxe dat mijn moeder deze fysieke ruimte heeft gecreëerd en ik hier vervolgens van alles mag ontplooien. Wat ik hier ontzettend fijn vind, is naast het samenwerken met mijn moeder, de locatie. De sluis en de Maasheggen trekken veel dagjesmensen en die zien vervolgens weer wat wij hier allemaal organiseren."

Syrisch eten

"We proberen van alles uit om een breed publiek aan te spreken. Bijvoorbeeld de leuke Groeterwandelingen langs de sluis. En binnenkort starten we met iets nieuws; workshops Maasheggenvlechten. We wonen hier in het prachtige Unesco gebied. De Maasheggen zijn het enige gebied in Nederland die deze bijzondere status heeft gekregen. Leuk dat we workshops kunnen bieden waarbij mensen zelf kunnen zien en ervaren hoe bijzonder het is. We verzamelen bij de Meerstoel met Maasheggenthee en iets lekker. Dan wandelt men de mooie natuur in om de workshop te volgen door een ervaren Maasheggenvlechter. Bij terugkomst staat er een lekkere kop soep op hen te wachten.
Ook werk ik graag en veel met Resi, zij heeft onder andere plantengeneeskunde gestudeerd en geeft de Kruid- en struintochten door de Maasheggen. Mensen gaan dan met een tasje de Maasheggen in en plukken bepaalde kruiden en plantjes waar Resi de werking van uitlegt. Samen hebben we de tasjes, posters en een receptenboekje ontwikkeld. Resi komt hier ook regelmatig veganistisch koken. Allemaal direct uit de natuur en zonder dierlijke producten. Toen dacht mijn moeder Liesbeth waarom komt Jihan niet een keer koken? Zij kende Jihan vanuit haar vrijwilligerswerk waar zij haar hielp met de Nederlandse taal. Daar klikte het direct tussen die twee en dan met name door hun gedeelde passie voor eten. Zij komt binnenkort onze keuken overnemen en serveert dan in drie gangen authentieke Syrische gerechten. Daarnaast hebben we nog theesommelier Marloes Weerepas waarmee we theeproeverijen organiseren. Ik word echt blij van alle activiteiten. Soms gaat het mij niet snel genoeg. Maar iemand zei pas: 'Dat wat langzaam groeit, blijft langer staan.'

Dat geloof ik zeker!" Meer info op meerstoel.nl.

Meer berichten