Marjan en Sam in de geschiedenisles. (Metameer)
Marjan en Sam in de geschiedenisles. (Metameer)

Ouders voor één dag leerling op Metameer

Lessen volgen en toetsen of huiswerk maken. Niet de leerlingen van Metameer deden dit op vrijdag 5 oktober, maar hun ouders!

Eerste- en derdejaars leerlingen van Metameer mochten tijdens de leerling-ouderwisseldag hun plaats in de klas laten innemen door een ouder. Voor één dag leerling op Metameer. Op Metameer jenaplan Boxmeer werd deze dag voor de derde keer georganiseerd, Metameer Stevensbeek beleefde dit jaar de primeur. Reken maar dat deze dag 's avonds zorgde voor een extra levendige conversatie aan de keukentafel.

Hoe is het om leerling te zijn op Metameer? Niet uitgelegd met een presentatie, maar door ouders zélf plaats te laten nemen in de klas. Ook de pauzes brengen ze door tussen de pubers.

In Stevensbeek zit vader Jan tussen de klasgenoten van zijn zoon Daniël aan de lunchtafel. Daniël heeft vandaag dus vrij. Jan doet mee aan de leerling-ouderwisseldag om feeling te krijgen met school. "Het is voor mij heel lang geleden dat ik op de middelbare school zat. Ik had net Engels. We moesten elkaar interviewen en je bevindingen in het Engels aan de klas presenteren". Dat ging hem gelukkig goed af. Na de pauze heeft hij nog Nederlands en wiskunde op het programma staan.

's Middags zit Marjan in de brugklas naast haar zoon Sam in de geschiedenisles. "Het is toch wel anders dan vroeger hoor! Ze krijgen veel meer in groepjes les en iedereen maakt dan een onderdeel van een opdracht. Ook het werken met de iPad erbij is nieuw voor mij." Ze heeft nu nog geen huiswerk, maar Sam hoopt dat ze bij Engels nog huiswerk krijgen. "Dan mag zij dat maken!"

De leerling-ouderwisseldag was een groot succes. Ouders vinden het leuk om de dagelijkse schoolpraktijk na 30 jaar opnieuw te ervaren. Er is veel veranderd. Bijvoorbeeld werken met een iPad erbij, veel persoonlijker onderwijs met aandacht voor het kind en veel samenwerking. Schoolverhalen waarmee een kind thuiskomt, krijgen iets herkenbaars. Ouders kunnen er na hun ervaring op Metameer over meepraten.

Meer berichten