Harry Godtschalk repeteert met de Boxmeersche Harmonie voor het Maestroconcert. (foto: Tom Oosthout)
Harry Godtschalk repeteert met de Boxmeersche Harmonie voor het Maestroconcert. (foto: Tom Oosthout)

Spanning voor Maestroconcert

Vijf prominenten uit Boxmeer strijden op zaterdag 6 oktober vanaf 20.00 uur om de maestrotitel bij de Koninklijke Boxmeersche Harmonie. De vijf prominente Boxmerenaren zijn De vijf prominenten zijn: burgemeester Karel van Soest, ondernemer Pierre Hermans, rector Berita Cornelissen van Scholengemeenschap Metameer, opticien Fabiënne van Wely en geneeskundestudent Jesse Nabbe.

door Frans de Koning

Voorafgaand aan de krachtmeting vinden de nodige repetities plaats om de fijne kneepjes van het dirigentenvak onder de knie te krijgen. Op de vaste repetitieavond van het orkest wordt de maat geslagen door Fabiënne van Wely en Berita Cornelissen. Beide deelnemers kwijten zich van hun taak, zozeer zelfs dat Fabiënne van Wely bijna van zichzelf schrikt als ze met de dirigent in discussie gaat over het tempo in haar stuk. Berita Cornelissen is gewend een hele school aan te sturen, maar alleen al zo'n orkest aan het spelen krijgen, is nog een hele kunst. Na drie vergeefse pogingen krijgt ze het kunstje onder de knie. Het orkest zet het muziekstuk echt pas in, als je na drie tellen een verticale beweging maakt met de baton. Na deze aarzelende start raakt echter ook deze kandidate in haar element als de apotheose van het muziekstuk nadert.

Kandidaten

Niemand weet beter dan Harry Godtschalk, de vaste dirigent van het orkest, wat er op de kandidaten afkomt, die soms geen noot kunnen lezen. "De kandidaten hebben alle vijf eerst geleerd, hoe ze de maat moeten slaan en hoe ze het orkest kunnen laten beginnen met spelen en kunnen laten stoppen", vertelt hij. "En daarnaast moeten ze goed luisteren naar bandopnamen van de te spelen stukken, zodat ze naast het slaan van de maat een stukje muzikaliteit kunnen laten zien. Alle kandidaten spelen een licht (populair) werk en een klassiek stuk. Aan dat laatste zit dirigeertechnisch wat meer uitdaging."

Lovende woorden

De dirigent is lovend over de repetities tot nu toe. "We hebben kwalitatief goede kandidaten met verschillende karakters. En deze karakters komen muzikaal goed tot uiting in de manier, waarop het orkest het stuk ten gehore brengt. Dat zorgt dan ook voor levendige en verrassende repetities. Je zult zien dat er bij de ene kandidaat wat meer en bij de andere wat minder, een klik ontstaat tussen de dirigent en het orkest. Het vakmanschap van de dirigenten zal beoordeeld worden door een echte vakjury, te weten saxofoondocent Luc Jansen, muziekdocente op het Elzendaalcollege Lieke Geurts en oud-dirigent Hans Cranen."

Het Maestrospektakel vindt plaats in zaal Riche en de aanvangstijd is 20.00 uur. Bij het ter perse gaan van dit nummer waren nog kaarten verkrijgbaar in de voorverkoop bij Boekhandel van Dinther en herenmodezaak Jansen en Jansen. De kaarten kosten 10 euro per stuk. De opbrengst is bestemd voor de nieuwe kleding van de Boxmeersche Harmonie.

Meer berichten