Marga Peters wenst haar opvolgster veel succes. Katja en Susan (in deuropening) blijven vertrouwde gezichten. (foto: Tom Oosthout)
Marga Peters wenst haar opvolgster veel succes. Katja en Susan (in deuropening) blijven vertrouwde gezichten. (foto: Tom Oosthout)

De Korenbloem krijgt nieuwe eigenaar

Per 1 oktober gaat natuurvoedingswinkel de Korenbloem over in andere handen. Vijftien jaar lang was Marga Peters (62) boegbeeld van deze winkel, de enige in zijn soort in het Land van Cuijk. De nieuwe eigenaar van de winkel is Sylvia van Duijnhoven. Tijd voor een terugblik door Marga Peters en een visie op de toekomst door haar opvolgster.

Door Frans de Koning

"Ik heb altijd veel interesse gehad in alles wat groeit en bloeit", begint Marga Peters haar verhaal. "Zo had ik veertig jaar geleden al een biologische tuin met 6 andere vrouwen. Later heb ik eerst als vrijwilligster gewerkt in de Korenbloem en vijftien jaar geleden heb ik samen met een compagnon de zaak overgenomen, destijds nog gevestigd in de Spoorstraat. In 2010 is mijn compagnon in verband met haar pensioen gestopt en ben ik er alleen mee verder gegaan. We zitten nu al weer 11 jaar in de Burgemeester Verkuylstraat. We moesten daarbij in de beginfase opboksen tegen het 'geitenwollensokken'-imago. Ik wilde daar zo snel mogelijk vanaf en de winkel voor iedereen toegankelijk maken. Dat is ook gelukt. We hebben nu een breed publiek, maar je blijft hier toch vooral mensen zien, die bewust leven. Ik had vooral plezier in mijn adviserende taak, waardoor je iets kunt betekenen voor mensen, die bijvoorbeeld vanwege een gluten- of lactoseallergie of diabetes hun eetpatroon moeten aanpassen. Nu ik ga stoppen ben ik blij met Sylvia als mijn opvolgster in de Korenbloem. Langs deze weg wil ik alle klanten bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen in de afgelopen jaren."

Sylvia van Duijnhoven was, net als haar voorgangster, altijd al geïnteresseerd in de natuur, maar haar voorgeschiedenis is totaal anders. Sylvia heeft milieukunde gestudeerd in Wageningen en werkte 19 jaar lang als ambtenaar van de gemeente Sint Anthonis. Wat drijft iemand dan om de overstap te maken naar het ondernemerschap? De kersverse ondernemer laat hier geen onduidelijkheid over bestaan. "Ik was eigenlijk niet echt op zoek naar deze verandering, maar als jarenlange klant van Marga werd mijn interesse gewekt, toen ik een briefje op het raam zag, dat de winkel verkocht werd. Ik ben met Marga gaan praten en heb eerst een half jaar in de winkel meegedraaid. Ik ben dus zeker niet over een nacht ijs gegaan en weet al veel van het ondernemerschap. Bovendien vind ik het fijn, dat twee vaste krachten de overstap mee maken."

Een belangrijke drijfveer ligt in het omgaan met mensen. Daarnaast is Sylvia niet alleen geïnteresseerd in biologische producten en het verband tussen voeding en gezondheid, maar ze heeft ook haar eigen visie op de totale voedselketen. "De grootschalige land-en tuinbouw van nu is op den duur niet meer te handhaven. Mede door de opwarming van de aarde zullen we toe moeten naar een ander voedselpatroon, als we de hele wereldbevolking willen voeden."

Meer berichten