De Slag om Overloon wordt zondagmorgen herdacht met een parachutistendropping. Foto: CAFE.
De Slag om Overloon wordt zondagmorgen herdacht met een parachutistendropping. Foto: CAFE.

Parachutistendropping vervroegd

Op zondag 23 september herdenkt het Commemorative Airborne Foundation Europe (CAFE) alle slachtoffers die vielen tijdens de Slag om Overloon door een parachutistendropping uit te voeren boven het Maarsven in Vierlingsbeek.

Aangekondigd was dat de sprongen tussen 12.00 en 15.00 uur zouden plaatsvinden, maar dat tijdstip is met het oog op het voor parachutespringen slechte weer (regen, wind) zondagmiddag vervroegd  naar tussen 9.30 en 12.00 uur.

Er springen 30 à 40 parachutisten in drie vluchten uit een originele Dakota. Zij springen met een soortgelijke parachute (ronde bol) als destijds in de Tweede Wereldoorlog. De parachutisten komen uit acht verschillende landen en springen in uniform. De mensen van CAFE zijn aanwezig om tekst en uitleg te geven en er zijn enkele voertuigen te zien. CAFE is een non-profitstichting met als doel de herinnering aan de bevrijding levend te houden en eer te betonen aan alle slachtoffers.

De Slag om Overloon (ook bekend als Operatie Aintree) is de geschiedenis ingegaan als de enige tankslag die op Nederlands grondgebied plaatsvond tijdens de geallieerde bevrijdingsoperaties van 30 september tot 18 oktober 1944. Van een tankslag is echter nooit sprake geweest.

Meer berichten