Voor ballonvaarder Arjan Schuurmans kwam er een droom uit. (foto: Angelina van den Broek)
Voor ballonvaarder Arjan Schuurmans kwam er een droom uit. (foto: Angelina van den Broek)

Droom komt uit als ballonvaarder

Als klein jochie van acht jaar oud fietste hij al achter luchtballonnen aan. De ballonvaarders uit de regio kenden Arjan Schuurmans dan ook al snel. Tegenwoordig vaart hij zelf met een luchtballon. Daarmee kwam zijn droom uit: "Ik heb altijd geroepen dat ik zelf luchtballon wil varen. Ik werd voor gek verklaard. Het is echt een jongensdroom die uitkomt", zegt Schuurmans apetrots.

Landhorst - Schuurmans werd dus als kleine jongen al besmet met het luchtballonnenvirus. Toch begon hij in 2013 pas met het behalen van zijn brevet. Daarvoor was de 38-jarige Schuurmans onder meer actief met modelvliegtuigen. "Ik kwam in contact met een bedrijf dat momenteel negen luchtballonnen heeft. We voerden al snel een gesprek en toen besloot ik te beginnen met de loodzware cursus. Als je het brevet haalt ben je eigenlijk ook gelijk een soort meteoroloog."

In januari richtte hij de Peel Ballonvaarten op. Een eigen ballon heeft hij nog niet, maar die kan hij huren bij een bevriend bedrijf. "Een nieuwe droom is om ooit een eigen ballon te hebben, maar ik weet niet of dat verstandig is. Het is toch een flinke investering van minimaal 30.000 euro."

Als een van de weinigen in Nederland is Schuurmans in het bezit van het nieuwste Europese brevet. Jaarlijks moet hij een minimaal aantal vluchten maken om zijn brevet up-to-date te houden. Een keer per twee jaar moet er een examinator mee op een vlucht om te bekijken of Schuurmans nog over de juiste capaciteiten beschikt. "Het is niet gemakkelijk om een brevet te krijgen en te houden. Het is hard werken. Ik mag ook 's nachts varen en dat is ook niet voor iedereen weggelegd."

Jaarlijks maakt Schuurmans zo'n zestig vluchten. "Het is heerlijk om in de lucht te hangen. Je speelt echt met de elementen. Je kunt wel een route uitstippelen, maar als de wind draait dan kun je zomaar veertig kilometer verderop uitkomen. Het is iedere keer weer een uitdaging. Ballonvaren verveelt in ieder geval nooit."

Meer berichten