De Woonstarters (vlnr) Sam Cornelissen, Jan van Riet en Harm de Kleijne. (foto: Jolijn van Goch)
De Woonstarters (vlnr) Sam Cornelissen, Jan van Riet en Harm de Kleijne. (foto: Jolijn van Goch)

Zoektocht naar geschikte woningen

In hun moeizame zoektocht naar betaalbare (huur)woningen in de gemeente Sint Anthonis nemen jongeren het heft zelf in handen. Jan van Riet en Sam Cornelissen (beiden Oploo) en Harm de Kleijne (Landhorst) polsen onder de noemer De Woonstarters leeftijdgenoten naar hun woonbehoeften en -wensen. De drie, zelf ook woningzoekenden, willen betaalbare woningen in de stijl die jongeren willen. Dinsdag 25 september is er een woonavond in het Wapen van Wanroij.

Door Henk Baltussen

SINT ANTHONIS/WANROIJ - Het is niet toevallig dat Van Riet (22), Cornelissen (23) en De Kleijne (25) elkaar hebben gevonden. Alle drie zijn politiek actief bij de drie fracties die de gemeente rijk is. Van Riet, initiatiefnemer van De Woonstarters, is Sint Anthonis Nu-raadslid, De Kleijne vertegenwoordigt het CDA in de gemeenteraad en Cornelissen is VVD-burgerraadslid. "Maar de politiek willen we hier buiten houden", zegt Oploonaar Van Riet die dit jaar met voorkeurstemmen in de raad werd gekozen. Hij stelt dat alle partijen het erover eens zijn dat het aanbod van geschikte woningen in Sint Anthonis bedroevend laag is. "Ik werk in de regio, woon in Oploo en wil hier ook blijven. Want Sint Anthonis is een fijne en mooie gemeente. Inmiddels ben ik al een keer of drie verhuisd en woon nu in een particuliere woning met enkele andere jongens. Heel fijn dat een particulier ons onderdak geeft. Maar het is allemaal te onzeker. We zoeken wat anders, maar iets betaalbaars vinden is onmogelijk. De minimum kale huurprijzen zijn nu 720 euro. Belachelijk hoog. Voor jongeren vaak onbetaalbaar."

Woningcorporatie Mooiland zou onderzoek verrichten naar de huurbehoefte onder jongeren. Maar het trio is nooit betrokken geweest bij een dergelijk onderzoek. Ze vragen zich af welke jongeren tussen 18 jaar en 35 jaar er wel ooit benaderd zijn. Maar voor wantrouwen koop je niets. Dan maar zelf aan de slag. Want Van Riet is ervan overtuigd dat de woningnood onder jongeren groot is. Door een avond voor die doelgroep te organiseren, hopen De Woonstarters in kaart te brengen hoe groot die behoefte onder jongeren werkelijk is.
"De jeugd is moeilijk te mobiliseren", zegt Van Riet. "Daarom doen wij het zo. Dat spreekt waarschijnlijk ook meer aan."
Zo vult Van Riet ook een verkiezingsbelofte in. Hij wil met zijn companen onder meer startersleningen weer nieuw leven inblazen en onderzoeken of goekope prefab-woningen (die in een werkplaats in delen worden gebouwd en op locaties snel worden opgebouwd) tot de mogelijkheden behoort. "Alternatieve woonvormen kunnen ook, tiny houses misschien."
Bouwgrond is er volgens Van Riet genoeg in Sint Anthonis. Maar grondprijzen en grote kavels vormen obstakels en koophuizen die vrijkomen zijn meestal veel te duur.
De Woonstarters hopen dinsdag 25 september vanaf 19.30 uur met jongeren in gesprek te gaan en samen zoeken naar oplossingen.

Aanmelden: wonen@sintanthonis.nl

Meer berichten