José van Hoenselaar (rechts) met haar Tante Sjaan-medewerkers (vlnr) Mia Baltussen, Marléne van der Heijden, Henriet Willems, Mieke van Zutphen en Mathijs van Gaal. (foto: Tom Oosthout)
José van Hoenselaar (rechts) met haar Tante Sjaan-medewerkers (vlnr) Mia Baltussen, Marléne van der Heijden, Henriet Willems, Mieke van Zutphen en Mathijs van Gaal. (foto: Tom Oosthout)

Meer mogelijk met Tante Sjaan 2.0

Tante Sjaan is verhuisd. José van Hoenselaar heeft een nieuwe plek voor ze gevonden. Voor de goede orde, we hebben het hier over de ouderenopvang met die naam. Waar het zaterdag bij het nieuwe pand aan de Kolonel Silvertoplaan in Sint Anthonis door de verhuizing nog een georganiseerde chaos was, was het er maandag spic en span en heerste serene rust toen de eerste bezoekers op de stoep stonden.

Door Henk Baltussen

Zaterdagmorgen werden de deuren van het oude politiebureau aan de Hoefstraat voor de laatste keer gesloten. De vrachtwagen met verhuisdozen vertrok tegen 10.00 uur naar Tante Sjaan 2.0, een halve kilometer verderop. Medewerkers, kennissen, familie waren doende met de inrichting. De een ruimde de keuken in, de ander zette de bedden op de goede plaats, weer anderen waren met boor en hamer in de weer. Aan de Kolonel Silvertoplaan heeft Van Hoenselaar de beschikking over twee verdiepingen. Een nieuw geïnstalleerde lift zorgt ervoor dat bezoekers zonder gevaar van beneden naar boven kunnen, en andersom.
José van Hoenselaar (52) moet voorlopig noodgedwongen de lift ook gebruiken. Ze is herstellende van een zwaar verkeersongeval en kan derhalve haar handen niet uit de mouwen steken. Het doet haar pijn. "Maar het is even niet anders", zegt de goedlachse eigenaar van Tante Sjaan. Drie jaar geleden richtte ze de ouderenopvang op. Dat deed ze nadat ze als welzijnsbegeleidster bij Pantein ontslag kreeg aangezegd. Het voelde slecht dat de dagbesteding voor ouderen was verdwenen. Van Hoenselaar: "Ze moesten voortaan thuisblijven. Hun wereld werd nog kleiner en de mantelzorgers kregen het zwaarder. Ik vond dat echt niet kunnen."
In plaats van te bijven mokken, pakte Van Hoenslaar de koe bij de horens en riep Tante Sjaan in het leven. Enkele maanden terug kreeg ze het nieuwe pand in het vizier, kocht met hulp van de Rabobank ("De bank geloofde erin en was meteen akkoord") de grote woning aan de Kolonel Silvertoplaan en maakte nieuwe plannen. "Nee hoor, er zijn geen fondsen of subsidies aan te pas gekomen. Het is niet zo dat we per se groter willen worden. Nu kunnen we de groepen scheiden, waardoor we beter met de bezoekers kunnen werken. Daarbij hebben we nu een aparte ruimte voor de bedden waar bezoekers kunnen rusten. We willen ook 's avonds en op zaterdag openen." De vijf medewerkers begeleiden wekelijks een dertigtal bezoekers, waarvan sommigen enkele dagdelen komen, een enkeling elke dag. "We hebben hier echt een gemêleerd gezelschap. Tante Sjaan ontlast de mantelzorgers en kunnen er zeker van zijn dat de bezoekers hier in goede handen zijn. Dat is misschien wel de belangrijkste doelstelling van Tante Sjaan."
De ouderenopvang wordt 30 september officieel geopend. Een portret van Tante Sjaan (een tante van José die vorig jaar op 98-jarige leeftijd overleed, ze is in het boek van Marco van der Plasse Negentig Plus is vereeuwigd) wordt daarbij onthuld. José van Hoenselaars moeder verricht de opening.

Meer berichten