Ook springruiters komen tijdens de Brabantse Kampioenschappen in Stevensbeek in actie. (foto: Marly Verbakel)
Ook springruiters komen tijdens de Brabantse Kampioenschappen in Stevensbeek in actie. (foto: Marly Verbakel) (Foto: )

Primeur voor De Peelruiters tijdens Brabants kampioenschap

Tijdens de Brabantse Kampioenschappen (BK) voor paardspringen en paardendressuur in Stevensbeek, komen voor de eerste keer lichamelijk gehandicapten in actie. De primeur is voor De Peelruiters uit Westerbeek, die de titelstrijd in het weekeinde van 28 juli en 29 juli op het Evenemententerrein aan de Radioweg organiseert.

door Henk Baltussen

Noord-Brabant is tevens de eerste regio in Nederland waar een provinciaal Kampioenschap Para Dressuur wordt gehouden. Dat Brabant de eerste is, is niet zo vreemd. De paardensport voor lichamelijk gehandicapten heeft, in tegenstelling tot andere provincies in Nederland, in Brabant vaste grond onder de voeten. "In heel Nederland zijn er zo'n 45 paradressuurruiters, waarvan alleen al zo'n 22 in Brabant", weet Jacques van der Harst, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) Regio Noord-Brabant. Ook in het Land van Cuijk zijn enkele para-ruiters.

Van der Harst is tevens internationaal jurylid bij de para-paardensport en een fervent voorvechter van de gehandicaptensport binnen de KNHS. "Nederland staat mondiaal aan de top met de para-dressuur. Ik ben er hartstikke trots op dat Brabant als eerste een provinciaal para-kampioenschap organiseert." Hij is blij dat De Peelruiters hier medewerking aan verlenen. "Wel is het jammer dat tegelijkertijd ook het NK voor para-dressuur worden verreden in Ermelo. Dat moet de volgende keer uit elkaar worden gehaald. Maar het gaat er met zo'n kampioenschap vooral om, om meer gehandicapte sporters over de streep te halen. De potentie in onze provincie is zeker aanwezig. Met zo'n kampioenschap kunnen ze ervaring op doen. Dat is belangrijk."

In Stevensbeek rijden, zoals het er nu uitziet, zes para-dressuurruiters hun proef in verschillende categorieën. Zelfs blinden kunnen deelnemen. Op het parcours staan bordjes met letters die voor de ruiter het begin van een dressuuronderdeel aangeven. Zit een blinde ruiter op het paard, dan staan personen bij die bordjes die de letters naar de para-ruiter roepen. Voor de ruiter het moment om zijn of haar paard aan te sporen voor die specifieke proef.

De para-ruiters komen in Stevensbeek alleen op zondag 29 juli in actie in twee rubrieken. Via drie wedstrijden in Bergen op Zoom, Rosmalen en Volkel hebben de ruiters zich kunnen kwalificeren.

Meer berichten