Het eerste Zondagzomeravondconcert bij De Meerstoel op 22 juli; een huiskamerconcert op het terras.  (foto: De Meerstoel)
Het eerste Zondagzomeravondconcert bij De Meerstoel op 22 juli; een huiskamerconcert op het terras. (foto: De Meerstoel) (Foto: )

De Meerstoel: oase in De Maasheggen

Het Maasheggengebied, de toeristische trekpleister tussen Cuijk en Maashees, is niet vergeven van stopplaatsen voor een drankje en een hapje. Het Veerhuis in Oeffelt vult weer sinds kort een deel van die leemte in, in Sambeek bij de sluis doet dat De Meerstoel. Janneke Bergholtz baat samen met haar moeder de knusse en bijzondere eet- en drankgelegenheid uit. En op z'n tijd is er live-muziek op het terras.

door Henk Baltussen

Zeg nou zelf; waar vind je huisgemaakte ijsthee en een heuse theesommelier, Maasheggenwaterijsjes, veganistische hapjes. een menukaart met louter regionale producten, startplaats voor kruid- en struintochten, gratis rondleidingen op woensdag bij het Sambeekse stuw- en sluizencomplex en wandelingen waarbij voor een picknickmand wordt gezorgd? Bij De Meerstoel, dus, een kleine oase in de Maasheggen.

Hoe lang bestaat De Meerstoel en wie is Janneke Bergholtz?
Janneke: "De Meerstoel bestaat al ruim 30 jaar. Mijn moeder Liesbeth begon met de verkoop van ijsjes aan huis. Dit pand was vroeger van Rijkswaterstaat en is een oude sluiswachterwoning. Mijn ouders hebben dit gekocht toen het in de reguliere verkoop kwam. Het was toen al een komen en gaan van mensen die naar de sluizen kwamen kijken. Veel mensen belde bij het eerste huis aan voor gebruiken van toilet, even bellen, een pleister en dergelijke. Moeder begon toen met de verkoop van ijsjes en sinds twee jaar runnen wij samen De Meerstoel. Ik ben van huis uit ontwerper. Na mijn studie aan Design Academy Eindhoven ben ik een eigen bedrijfje begonnen en run ik nu ook dus met mijn moeder, (Liesbeth Bergholtz) De Meerstoel."

Is het De Meerstoel 2.0?
"We hebben het interieur aangepast en veranderingen doorgevoerd op de menukaart. We proberen zoveel mogelijk samen te werken met lokale producenten, de bakker, de slager, er is iemand die speciaal stroopwafels voor ons bakt met noot en vijg. Echt super lekker. En we oogsten zoveel mogelijk groenten uit de pluktuin In Vortum Mullem Daarnaast proberen we de connectie met de omgeving te vergroten met struintochten door de Maasheggen, Maasheggensouvenirs zoals posters en een Maasheggentas en een Groeterrondleiding bij de sluis. Het is zo mooi een ruimte te hebben die ook nog eens op een prachtige locatie ligt, je kan hier zo veel mee."

Hoe zit het met de zondag- zomeravonden-optredens?
"De optredens zijn klein en intiem. Vergelijk het met een huiskamerconcert, maar dan op het terras. Omdat we binnen de geluidsnormen vallen en de muziek om 20.00 uur begint en 22.00 uur stopt hoeven we geen vergunningen aan te vragen."
De Meerstoel, dagelijks open (behalve dinsdag), presenteert in augustus nog drie terras-optredens. 5 augustus speelt Dagmar Kroes (een Arnhemse met Boxmeerse roots). 19 augustus treden Dennis en Lianen (bekend van Muziekpark) op en 26 augustus is het de beurt aan de vier meiden van The Girls From Next door.

Meer berichten