Wethouder Jeu Verstraaten wil dat 'Boxmeer zoemt'.
Wethouder Jeu Verstraaten wil dat 'Boxmeer zoemt'.

Boxmeer is een bijvriendelijke gemeente

Gemeente Boxmeer is officieel erkend als bijvriendelijke gemeente. Wethouder Jeu Verstraaten: "Als gemeente doen we er alles aan zodat bijen zich hier thuis voelen, dus we zijn dan ook heel blij met deze erkenning. En we willen als gemeente natuurlijk ook het goede voorbeeld geven. Gelukkig beseffen we weer meer en meer dat bloeiende bermen langs snelwegen of landerijen niet alleen mooi zijn om naar te kijken, maar ook een onmisbare schakel vormen in het leven van veel insecten en dus ook voor bijen."

Hier volgen enkele voorbeelden waarom bijen graag in Boxmeer vertoeven. Zo zijn er veel natuurterreinen zoals de ecozone in Maasbroekse blokken, de heesters in de plantsoenen zijn vervangen door vaste planten en bloemen, bij bermen wordt in het voorjaar alleen de eerste meter gemaaid en de gemeente werkt samen met diverse partners. Zo beheert ANV Groen Boxmeer enkele bouwkavels op Sterckwijck waarbij ze de randen van de percelen jaarlijks inzaaien met bloemrijke mengsels.

Hier houdt het natuurlijk niet mee op. "Samen met partners en vrijwilligers hebben we verschillende projecten waarin bijen de hoofdrol spelen. In Overloon wordt na de zomervakantie samen met de bosploeg (vrijwilligers in het groen van de gemeente) en scouting Overloon een bijenhotel gebouwd. In Oeffelt is in samenwerking met de Graspol een hoogstam fruitboomgaard aangeplant. Ook hier wordt een bijenhotel gebouwd", laat de gemeente enthousiast weten.

Meer berichten