Peter Stevens: "Dat zomaar stallen gesloten kunnen worden, omdat het zou stinken, gaat echt niet." (foto: Tom Oosthout)
Peter Stevens: "Dat zomaar stallen gesloten kunnen worden, omdat het zou stinken, gaat echt niet." (foto: Tom Oosthout)

Bij rasbestuurder past CDA het beste

In het kader van de interviewserie met de zeven wethouders van de gemeenten Boxmeer en Sint is het dit keer de beurt aan Peter Stevens van de fractie CDA Boxmeer. De Vortummer is aan zijn tweede periode als wethouder van de gemeente Boxmeer begonnen. In mei 2015 was hij de opvolger van Erik Ronnes die naar de Tweede Kamer ging. "Besturen is samen oplossingen zoeken. Dat is ook het mooie van het vak."

door Henk Baltussen

Peter Stevens is een rasbestuurder. Al op jonge leeftijd vervulde hij functies bij clubs in zijn geboortedorp Vortum Mullem, was voorzitter van het Agrarisch Jongerenwerk Noord Brabant, bestuurder van onder meer het waterschap en studeerde aan de Aeres Hogeschool en Nyenrode. Dat hij op enig moment de politiek in zou stappen, leek een kwestie van tijd. Met voorkeurstemmen werd hij in 2006 namens het CDA in de Boxmeerse gemeenteraad gekozen, negen jaar later was hij wethouder.
De stap naar de politiek, was evenwel geen vanzelfsprekendheid. "Ik wil graag mijn eigen koers varen. Dat gaat niet in de politiek. Daarbij kies je voor een kleur, voor een politieke stroming. Dat hield me in eerste instantie tegen. Het CDA had lokaal voor mij aansprekende standpunten Die partij is niet links en niet rechts, staat in het midden. Dat past het beste bij mij."

Het CDA is in de volksmond nog steeds de partij voor de boeren. Op maat gesneden dus voor Stevens die een akkerbouwbedrijf heeft en eerder varkens hield. Dat landbouw in Stevens' portefeuille zit is daarom niet vreemd. Heeft hij nooit het gevoel twee petten op te hebben als de boeren weer eens langskomen in college en raad? "Het wringt nooit", zegt Stevens resoluut. "Inhoudelijk ben ik op de hoogte. We doen hier echt niet zomaar iets. Klachten over stank laat ik zeker niet liggen. Ik ben iemand met boerenverstand en boerenwijsheid, ben er voor alle inwoners en ondernemers." Omwonenden van veebedrijven in Holthees, Rijkevoort en Sambeek klagen al lange tijd over stank en andere overlast. "Wat we vergunnen is controleerbaar. Zijn er klachten dan gaan controleurs op stap en zo nodig handhaven we. Dat zomaar stallen gesloten kunnen worden, omdat het zou stinken, gaat echt niet. Die regels verzin ik niet zelf."

Als wethouder van volkshuivesting moet hij ervoor zorgen dat de gemeente Boxmeer tot 2030 zo'n duizend huizen extra bouwt. "Dat gaat vooral om goedkope huurwoningen die de woningcorporaties bouwen, boven dat segment en voor koopwoningen zijn wij aan zet. Wij vinden dat in alle kernen moet worden gebouwd. En dat kan ook. Maar ook commerciële partijen moeten aan de slag." Woningen van projectontwikkelaars telt de provincie bij de opgave van die duizend extra woningen. In Boxmeer moeten tussen de 400 en 500 woningen door projectontwikkelaars op inbreidingslocaties worden gebouwd. "Aan ons dus de taak om ze daarin te stimuleren", stelt Stevens die meent dat de nieuwe gemeente Land van Cuijk over vijf jaar een feit is.

Meer berichten