Elke de Haas en haar dansdocente Myrna van Rens (foto Henk Lammen).
Elke de Haas en haar dansdocente Myrna van Rens (foto Henk Lammen).

'Ik wil eerste soliste worden'

Pas negen jaar oud is ze, Elke de Haas uit Overloon. Volgend schooljaar gaat ze naar de Nationale Balletacademie in Amsterdam. Om haar droom na te jagen. "Ik wil de beste danseres worden. De eerste soliste."

door Henk Lammen

In de huiskamer danste ze als hele kleine meid op klassieke muziek. Dat ze als 9-jarige zou worden aangenomen op de prestigieuze balletacademie had ze in haar stoutste dromen niet durven hopen. Dansdocente Myrna van Rens van Danshuis Venray zag vrijwel meteen het unieke talent toen Elke op heel jonge leeftijd de dansstudio binnenkwam. "In twintig jaar tijd heb ik nog nooit een danseres meegemaakt die zo getalenteerd was. Daarnaast is Elke enorm gemotiveerd. Ze beleeft heel veel plezier aan dansen, maar laat ook duidelijk blijken dat ze wil groeien. Steeds weer opnieuw, bij iedere les."

Moeder Angela (36) weet zich nog als de dag van gisteren de eerste woorden van Van Rens te herinneren. "Bereid je maar alvast voor, er komt nog heel wat op jullie af", lacht ze. Achteraf sloeg de Venrayse dansdocente toen al precies de spijker op de kop. Vanaf haar eerste danspasjes staat het leven van het gezin in het teken van de talentvolle dochter. Vanaf september nog meer dan in voorgaande jaren. Elke gaat vanuit Utrecht, waar de familie een woonruimte heeft gevonden, dagelijks alleen naar Amsterdam. Angela: "We hebben bewust niet gekozen voor een gastgezin. Daar vinden we haar nog te jong voor. Beurtelings gaat iemand van de familie in Utrecht wonen, zodat ze 's avonds in een vertrouwde omgeving thuiskomt. Vooraf hebben we echt slapeloze nachten gehad. Hoe gaan we dat doen, ook financieel? Want het kost echt veel geld. Deze kans willen we haar niet onthouden. Dit is voor maar weinigen weggelegd. Ze droomt van een carrière als ballerina." Elke had zelfs een luxeprobleem. Ze kon kiezen tussen het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de dansacademie waar ze uiteindelijk voor koos. "Toen ze terugkwam van de auditie in Amsterdam wisten we al genoeg. Die twinkeling in haar ogen zei alles. Dat was haar keuze. Ze heeft op deze jonge leeftijd al echt haar hart gevolgd", vertelt moeder Angela. De leerlinge van groep 6 van de Jozefschool in Overloon wacht in Amsterdam een zwaar traject. "Het is een enorm zware opleiding. Van iedere groep die jaarlijks instroomt, blijven alleen de allerbeste danseressen over. Elke heeft alles in zich om te slagen", zegt Van Rens. Het vooruitzicht van vier uur per dag dansen naast haar lessen op de basisschool maakt haar alleen maar blij. "Bij dansen heb ik echt een goed gevoel. En als het niet goed gaat, ga ik nog harder werken om het wel goed te doen. Dan is de uitdaging om de oefening toch te leren." Voor moeder Angela, vader Niels en zoontje Thijs van zeven zal het ook even wennen zijn. "We staan er heel nuchter in, maar zullen haar nu toch los moeten laten. Al denk ik wel dat er een traantje wordt weggepinkt als ze voor de eerste keer alleen naar Amsterdam gaat."

Meer berichten