Arezu en docent Wouter Schambergen (foto: Henk Lammen).
Arezu en docent Wouter Schambergen (foto: Henk Lammen).

'De taal is moeilijk'

Bij Kusters scholing & training in Venray werden vorige week diploma's uitgereikt aan 56 vluchtelingen die lessen volgen bij het opleidingsinstituut. Een deel van hen heeft examen gedaan voor de basiscursus, anderen hebben meegedaan aan de opleiding ONA (Oriëntatie Nederlandse Arbeidsmarkt). In de laatste cursus leren de vluchtelingen hoe ze zich beter op de arbeidsmarkt kunnen profileren.

door Simone Swinkels

Een groep van negen Eritreeërs krijgt les van Wouter Schambergen. Ze volgen de cursus ONA en kwamen bijna allemaal tijdens de asielzoekersgolf in 2015 naar Nederland. Schambergen geeft ze les over de Nederlandse arbeidsmarkt. Schambergen: "Ze stellen in de cursus een portfolio samen. Dat doen ze met acht verschillende kaarten: wat ze leuk vinden, of het beroep bij ze past, de kwaliteiten die ze hebben, vacatures zoeken, opleiding, een netwerk opbouwen, solliciteren en cultuurverschillen."

Als Schambergen vraagt wat de cultuurverschillen zijn tussen Nederland en Eritrea, beginnen de cursisten bij de eerste reactie te lachen. 'Nederlanders zijn altijd op tijd', maar ook 'In Nederland beginnen ze later'. Als het over pauzes gaat, zijn de verschillen ook opmerkelijk. "De mensen in Nederland houden een half uur, hooguit een uur pauze. In Eritrea is dat anders. Daar houden we twee uur pauze en gaan naar huis. Om even bij ons gezin te zijn." De cursus ONA duurt in totaal vijftien weken, de deelnemers zitten in de laatste fase. Bij de basiscursus zitten deelnemers van verschillende landen bij elkaar, bij ONA alleen mensen uit een land. Schambergen verklaart die keuze: "Je merkt dat ze veel aan elkaar hebben. Dit is een pittige cursus en het is fijn als je iemand hebt met dezelfde taal die jou kan helpen."

Op dit moment werken de meeste Eritreeërs als vrijwilliger. Zo ook Mana (32) uit Venray, hij is vrijwilliger bij kringloopwinkel 2Switch. Mana: "Ik ben nu bijna drie jaar in Nederland. Ik vind de taal moeilijk, maar de cursus is heel fijn. Ik heb ook goed contact met de mensen in Venray, mijn kinderen gaan naar basisschool Krokodaris. Zij kunnen beter Nederlands dan ik." Mana zou graag aan de slag willen in de horeca, daar heeft hij al ervaring in. Ook Arezu (42) uit Sint Anthonis doet mee aan de cursus. Zijn vrouw en kinderen zitten nog in Ethiopië, maar komen binnenkort naar Nederland. Hij werkt als vrijwilliger bij het Multifunctioneel Centrum in Sint Anthonis. Arezu: "Ik vind het leuk werk en ik kom met veel mensen in contact. Ook met de buurt heb ik heel goed contact."

Een van de problemen die Mana en Arezu ondervinden bij het zoeken naar werk, is dat zij geen diploma hebben. Het opleidingsniveau in hun vaderland is meestal niet zo hoog, de meeste inwoners hebben geen diploma behaald. In Nederland is voor de meeste banen een diploma verplicht. Arezu: "Voor veel mensen in Eritrea is het klaar na de middelbare school, een opleiding is alleen voor de rijke mensen." Hij heeft ervaring als schilder, maar wil in Nederland graag de logistieke sector in. "Het is mooi als ik werk vind."

Meer berichten