Resi Jilisen bij de sluis in Sambeek, het startpunt van haar kruid- en struinwandelingen. (foto: Tom Oosthout)
Resi Jilisen bij de sluis in Sambeek, het startpunt van haar kruid- en struinwandelingen. (foto: Tom Oosthout)

Op zoek naar kruiden om de hoek

Vlees laat ze staan, veel melkproducten eveneens, maar veganistisch noemt ze zichzelf niet. Kaas en eieren vindt ze te lekker om te laten staan. "Ik leef en eet bewust, maar het moet wel leuk blijven", zegt Resi Jilisen uit Maashees. Met onder meer vegetarisch en veganistisch koken voor groepen, kruidenwandelingen in de Maasheggen en workshops wil ze haar natuurlijke levenswijze en ideeën erover delen met anderen. "Ik streef naar zelfvoorzienend wonen en leven."

door Henk Baltussen

Resi Jilisen was onlangs nog een week te gast bij het Harmony Center in Hongarije. Een ecocentrum dat enkele jaren terug is opgezet door het Nederlands gezin De Wit dat dichter bij de natuur wil leven en daarbij de wens heeft om zelfvoorzienend te worden. "Dat laatste willen hier ook steeds meer mensen", weet Jilisen die in Hongarije haar kennis over kruiden bijspijkerde. "Moestuintjes zijn in opkomst, mensen willen meer zichzelf kunnen redden, zonder de dagelijkse gang naar de supermarkt te hoeven maken. Gezonder en milieuvriendelijker willen leven winnen terrein, gebruik maken van de natuur ook. In Hongarije heeft de tijd, vooral op het platteland, stilgestaan. De Hongaarse vegetatie lijkt veel op die van Nederland. Daar wordt nog geleefd zoals in Nederland zestig jaar terug het geval was. Mensen zijn daar meer één met de natuur, gebruiken daarbij amper plastic."

Dat Nederland weer helemaal terug naar toen moet, is voor Jilisen een brug te ver. "Maar misschien kunnen we met z'n allen een klein beetje terug en zo wat bewuster worden in ons doen en laten. Mijn doel is mensen te laten ontdekken hoe leuk het is om dingen zelf te doen en te maken."
Onder meer met het bereiden van maaltijden wil ze dat bereiken. Op natuurlijkresi.nl wordt snel duidelijk wat ze daarmee bedoelt. Voor kruiden om ons voedsel smaakvoller te maken hoef je volgens de 46-jarige Maashese niet per se naar de supermarkt. "Het Maasheggengebied biedt wat dat betreft zoveel lekkers. Tientallen kruiden staan er die bruikbaar zijn in het eten. Ik herken inmiddels dertig kruiden, die echter niet allemaal eetbaar zijn. Ik denk dat er meer dan vijftig kruiden te vinden zijn. Ik wil ze allemaal leren kennen."
In een adem voegt ze toe dat het niet verstandig is om met een mandje de natuur in te trekken en maar lukraak planten te plukken voor de maaltijd. "Soms zijn planten giftig. Daar moet je voor opletten. In het wilde weg plukken is niet de bedoeling. Door mee te doen aan kruidenwandelingen, je erin te verdiepen, raak je wegwijs. Ik leer ook nog iedere dag." De kruidenwandelingen die Jilisen houdt, heeft ze aangemeld bij de boswachters die het heggengebied in de gaten houden.
Haar manier van leven veranderde ze vele jaren terug, nadat ze door onder meer stress infecties had opgelopen. De reguliere geneeskunde kon niet veel voor haar betekenen, ze nam haar toevlucht tot natuurgeneeswijzen, knapte op en volgde cursussen voedingsdeskundige en kruidengeneeskunde.
Nee, een boterham verdient ze er nog niet mee. Dat doet ze in natuurvoedingswinkel De Gimsel in Venray. De rest van de tijd bedenkt ze recepten, werkt in haar eigen moestuin, zoekt kruiden en bedenkt samen met Janneke van restaurant De Meerstoel in Sambeek arrangementen. Ze bracht ook al enkele receptenboeken uit. "En ik ben nog lang niet klaar."

De kruid- en struinwandelingen met Resi Jilisen vertrekken vanaf restaurant De Meerstoel bij de sluis in Sambeek. De eerstvolgenden zijn 30 juni, 7 en 21 juli, 4 en 18 augustus. Op natuurlijkresi.nl staan vele recepten en info over receptenboeken en workshops.

Meer berichten