Janne van Well met haar kever. (foto: Simone Swinkels)
Janne van Well met haar kever. (foto: Simone Swinkels)

Elk weekend crossen in haar kever

Het jaarlijkse autocrossevenement in Overloon vindt dit jaar plaats op 1 juli. De crossbaan, die elk jaar ergens anders ligt, wordt weer helemaal klaargemaakt voor het ASUZ-kampioenschap zodat alle deelnemende coureurs veilig, maar met genoeg gas, hun wedstrijd kunnen rijden. Dit jaar vindt de wedstrijd plaats op de Oplosedijk.

door Simone Swinkels

Janne van Well (22) uit Overloon is één van de autocrossers die meedoet aan de races op 1 juli. Ze is al vanaf haar dertiende actief in de autocross. "Ik ben er dankzij mijn vader in beland. Toen ik nog klein was, ging ik altijd met hem mee naar wedstrijden", vertelt Janne. Het zit duidelijk in de familie, ook haar broer neemt deel aan de wedstrijd in Overloon. Hij rijdt wel in een andere klasse dan zijn zusje. Janne: "Ik rijd in een kever, daarvoor is een aparte keverklasse. Toen ik begon bij de jeugdklasse had ik een 1300cc motor, bij de keverklasse heb ik een 1600cc motor. Mijn broer rijdt bij de sprinterklasse, in deze klasse ligt de snelheid hoger dan bij de keverklasse."

Autocross is nog altijd populairder bij mannen dan bij vrouwen. Ook bij de klasse van Janne is dat het geval. Janne: "We rijden nu met twee meiden in een groep van allemaal mannen. Ik ben in de jeugd begonnen en ook daar was de meerderheid jongens. Ik word niet raar aangekeken, ze vinden het juist leuk. Vooral omdat ik zo jong ben begonnen. De jongens met wie ik in de klasse zit, weten niet anders. Als ik naar de jeugd van nu kijk, dan zie ik dat het aantal dames wel gelijk blijft." Een duidelijk stijgende lijn is er volgens haar niet te zien.

Janne is lid bij de autocrossvereniging AST-Overloon. Samen regelen ze dat alles op en top geregeld is voor de wedstrijd op 1 juli, maar dat is moeilijker dan het lijkt. De lastigste taak is nog wel om alles op orde te krijgen voor de gemeente, zowel schriftelijk als in de praktijk. "De gemeente stelt veel regels op gezien de veiligheid van deze wedstrijd. Dat is ook logisch, maar om dat goed op papier te krijgen, is toch wel lastig." Als de baan dan uiteindelijk aan alle eisen voldoet, moet ze ook nog uitdagend zijn om op te rijden. "Ikzelf vind de baan wel heel erg leuk.Het is een lange en brede baan waardoor de snelheden hoog kunnen oplopen. Maar deze baan is niet per se moeilijker dan de rest. In totaal worden er zes rondes per manche gereden. We hebben twee manches en een finale.Wie als eerste over de finish komt en wint, heeft de meeste punten te pakken voor het kampioenschap. Echt trainen zoals bij een voetbalwedstrijd doen wij niet. Je moet jezelf dus meteen bewijzen bij de wedstrijd. Het belangrijkste is dat je de motor goed onderhoudt."
De entree voor de autocrosswedstrijd op 1 juli is voor bezoekers tot en met twaalf jaar gratis. Bezoekers van twaalf tot zestien jaar betalen 3 euro en vanaf zestien jaar kost een toegangskaartje 7,50 euro.

Meer berichten