Marco van de Leuvert bij de aangetaste buxusheg. (foto: Frans de Koning)
Marco van de Leuvert bij de aangetaste buxusheg. (foto: Frans de Koning)

Exoot zonder natuurlijke vijand

Wie een serieuze blik werpt op de Nederlandse tuinen, ziet dat daar de buxusheg een prominente plaats inneemt. Wie nog wat scherper kijkt, ziet dat veel buxusheggen op dit moment schade hebben opgelopen. Grote kans, dat deze schade is veroorzaakt door de buxusmot.

door Frans de Koning

Marco van de Leuvert, verkoper bij firma van Keijsteren in Beugen. Hij weet van de hoed en de rand als het gaat om de buxusmot en weet ook, hoe je deze plaag kunt bestrijden. De buxusmot richt in korte tijd flinke schade aan en daar kan ook ondernemer Twan Hutten van de Moerkamp in Beugen over meepraten. De plaag richtte in zijn tuin flinke schade aan.

Exoot
"In Duitsland is de buxusmot al wat langer aanwezig", vertelt Van de Leuvert." Bij ons zagen wij vorig jaar al een lichte stijging, maar het is nu een plaag voor de hele regio. De buxusmot is een exoot, die uit Azië komt, waarschijnlijk meegelift met de import van goederen. Het probleem is, dat hij geen natuurlijke vijand heeft. Vogels vangen wel rupsen, maar in een buxus is dat een lastig verhaal. Er zijn ieder jaar twee cycli, waarbij de buxusmot eitjes legt, dat worden rupsen, die later in een vlinder veranderen. De rupsen veroorzaken de vraatschade. Zonder tegenmaatregelen kan de hele buxusheg aangetast raken."

Preventief
Het tegengaan van de overlast kan zowel preventief gebeuren als achteraf plaatsvinden. "Ter preventie zijn er natuurlijke middelen", zo weet van de Leuvert, "Die je kunt spuiten of verstuiven met de bedoeling om het blad sterker en de plant weerbaarder te maken, maar je kunt ook denken aan het plaatsen van lokstof, waar alleen de mannetjesrupsen op af komen. Daardoor vindt er geen paring plaats en worden geen eitjes gelegd."

Voorkomen
Natuurlijk het het voorkomen dat de heg al is aangetast. Als dat het geval is moeten er andere maatregelen worden genomen. "Als de buxusheg al is aangetast, kan men vergif spuiten ter bestrijding, maar je moet dan wel goed uitkijken, dat je alles meepakt. De heg kan zich weer herstellen, maar heeft dan vervolgens wel extra voeding nodig." Ondernemer Twan Hutten herkent zich als particulier vooral aan het eind van dit verhaal. "Ik heb de buxus altijd goed vinden passen bij de stijl van ons huis. Toen ik van een collega uit Helmond hoorde over de plaag van de buxusmot, kwamen wij er achter, dat ook onze heg was aangetast, net als bij veel andere mensen in de buurt. Ik heb toen advies over de bestrijding ingewonnen, want ik wilde de buxus zeker niet verloren laten gaan. We hebben wel drie keer grondig met gif gespoten. Dat was prijzig, maar we zijn de rupsen gelukkig wel kwijtgeraakt."

Meer berichten