De Groeningse Gildenfestijn-organisatoren Jac Gerrits (links), Lucy Kusters en Theo Kuijpers zijn er helemaal klaar voor. (foto: Tom Oosthout)
De Groeningse Gildenfestijn-organisatoren Jac Gerrits (links), Lucy Kusters en Theo Kuijpers zijn er helemaal klaar voor. (foto: Tom Oosthout) ( )

Groeningen klaar voor krachtproef

Het is rustig in het fraai aan de rand van de Maasheggen gelegen clubhuis van het St. Anthonius en St. Nicolaasgilde. Twee houten heiligenbeelden, voorstellende de twee beschermheiligen van het gilde, waken in een nis aan de muur. De avond valt in Groeningen als de gildeleden Lucy Kusters, Jac Gerrits en Theo Kuijpers tekst en uitleg geven over het Gildenfestijn op 29 en 30 juni en 1 juli. Niet alleen het gilde bereidt zich voor, letterlijk het hele dorp doet dat.

door Henk Baltussen

Drie paar ogen glinsteren als het gaat over tamboers, schutters, koningen en koninginnen, vendeliers, zilverwerk, landjuwelen en slangendefilés. Vragen stellen is nauwelijks nodig. De geestdrift en passie over wat komen gaat spat van het trio af. Nog ruim twee weken te gaan en dan wordt het 450 inwoners tellende dorp overspoeld met duizenden gildemannen- en vrouwen, fans van de broederschapen en bezoekers die louter naar de feesttent komen waar elke dag wel muziekgezelschappen van uiteenlopende genres optreden.

Negen jaar terug zette Groeningen zich al eens op de kaart met een Kringgildedag. "Dit is voor mij de eerste en laatste keer, zei ik toen nog", glimlacht Kuijpers die in 2009 de organisatie leidde. "Het is zoveel werk. Uren, dagen weken gaan erin zitten." Die belofte hield geen stand. Voor de tweede keer voert hij het comité aan dat met zeven commissies de krachtproef van dit jaar uitvoert. "In het voortraject zijn er momenten van vreugde en irritatie", zege mede-comitélid Gerrits, evenals Kusters ook lid van de pr-groep. "Op het eind staan alle neuzen dezelfde kant op. Maar je moet dit niet elk jaar doen. Wij spraken af de gildedag van de Kring Land van Cuijk elke tien jaar te organiseren. Eigenlijk stond het Gildenfestijn voor volgend jaar gepland als het Groeningse gilde 525 jaar bestaat. Omdat er voor dit jaar niemand de kringdag wilde organiseren, zijn we een jaar vroeger gaan zitten." Over ruim twee weken komen 31 gilden uit het Land van Cuijk, Gelderland en Limburg (Gennep, Heijen, Milsbeek, Well, Ayen, Mook, Geijsteren en Blitterswijk), naar Groeningen dat zo'n honderd gildeleden telt.

Zo'n beetje alle inwoners steken op een of andere manier hun handen voor het Gildenfestijn uit de mouwen. "Niemand zegt nee als we om hulp vragen", zegt Kusters. De begroting van enkele tienduizenden euro's is sluitend als er geen gekke dingen gebeuren. Maar liefst 175 sponsors en donateurs helpen daaraan mee. "Natuurlijk is zondag de grote dag", zegt Gerrits. "Maar we willen dit keer nadrukkelijk de jeugd aandacht geven. We moeten ook aan onze toekomst denken. Daar hoort verjonging bij. Vrijdagmorgen maken scholieren kennis met Rin ende Maes, een gezelschap dat de Middeleeuwen tot leven brengt. 's Avonds in de tent is er een feestband, zaterdag ook. We beseffen natuurlijk dat we de tent niet vol krijgen met alleen jeugd uit Groeningen. Met onder meer een sociale media-offensief willen we ze naar hier krijgen."

Alle info: gildenfestijn2018.nl

Foto: Tom Oosthout

Meer berichten