Voordat er karpers in de vijver komen, ondergaat de omgeving een metamorfose. (foto: Marco van den Broek)
Voordat er karpers in de vijver komen, ondergaat de omgeving een metamorfose. (foto: Marco van den Broek)

Sint Anthonis verkoopt waterplas

De vijver die al sinds mensenheugenis op de Eerste Stichting tussen Landhorst en Oploo ligt, is door de gemeente Sint Anthonis verkocht aan Rob Kuijpers uit Lieshout. De visvoerproducent maakt er een karpervijver van. Landhorst was verbolgen over het feit dat het dorp niet gekend was in de verkoop. Wethouder Jos Raemaekers: "Dat was een omissie van ons."

Door Henk Baltussen

Sinds jaar en dag ligt de ongeveer vier voetbalvelden grote plas er desolaat bij. Struiken en bomen ontnemen het zicht op het water, er is bijna geen doorkomen meer aan. Een bord bij de ingang verschaft meteen duidelijkheid: verboden te zwemmen, te vissen en te varen. Wandelaars en fietsers kunnen over een smal zandpad langs de vijver op. Aan de andere kant van het water waar het groen minder welig tiert, richting de Staatsbossen, lappen enkele zwemlustigen tijdens de warme junidagen het verbod aan hun laars.

In de toekomst zal nadrukkelijker toezicht worden gehouden op het zwemverbod, zo belooft Rob Kuijpers. "De hele omgeving van de vijver wordt gefatsoeneerd om het toegankelijker te maken en het wordt helemaal omheind. Ook komt er een toiletblok. De bedoeling is dat er op grote karpers gevist kan gaan worden. Dan dank je al snel aan vissen van 25 kilo. Dat is een aparte sport. In Nederland liggen al meer van zulke visvijvers. De vergunningaanvraag ligt op dit moment nog bij de provincie. Ik denk dat we over twee, drie jaar aan de slag kunnen." De vijver moet van de gemeente wel openbaar toegankelijk blijven. Daarom is de poort in de toekomst van zonsop- tot zonsondergang open, 's nachts gaat het slot erop.

De hengelsport is een grote passie van de visvoermaker. "De vijver is een hobbyproject. Hengelaars kunnen hier tegen betaling komen vissen. Er komt toezicht. Op een website die nog moet worden gebouwd, wordt in de toekomst alles duidelijk gemaakt."

Kuijpers wist al jaren van het bestaan van de vijver —"Ik heb er ook wel eens illegaal gevist." — en klopte een tijd terug bij de gemeente Sint Anthonis aan met de vraag of de vijver te koop was. Dat bleek het geval. "Er had zich niemand eerder gemeld", zegt wethouder Jos Raemaekers, die aangeeft dat vijver voor rond de 150.000 euro wordt verkocht. Het voorlopig koopcontract is getekend. Toen dorpsraad Peelbelang uit Landhorst achter de deal kwam, staken er protesten op. 'Omwonenden van de vijver zouden ook interesse in de aankoop hebben om een nieuwe functie te kunnen geven aan hun boerenbedrijf', liet Peelbelang in een brief aan het college weten. En ook: 'We ageren tegen onderhandse en niet-transparante akkoorden.' Wethouder Raemaekers heeft inmiddels excuses aangeboden aan Peelbelang.

Meer berichten