Ben en Hennie Alders en Leo Janssen en Tonnie Ebben van de crashes-werkgroep bij het infobord. (foto: Leo Janssen)
Ben en Hennie Alders en Leo Janssen en Tonnie Ebben van de crashes-werkgroep bij het infobord. (foto: Leo Janssen)

Bord op Overloons Vlak waar Stirling crashte

Op 24 maart 1945 maakte een Stirling, een Brits oorlogsvliegtuig, een noodlanding op het Overloons Vlak, nabij de boerderij van de familie Albers. Vorige week maandag plaatste de Werkgroep vliegtuigcrashes en noodlandingen in WO2 in de gemeente Boxmeer een infobord op de crashplek.

Op 24 maart 1945 steeg een vloot van ruim 1.600 transport- en meer dan 1.300 zweefvliegtuigen op vanaf bases in Frankrijk en Engeland. Het doel waren landingzones op de rechter Rijnoever in Duitsland. Dit was het begin van de operaties Varsity en Plunder die tot doel hadden een geallieerde overtocht over de Rijn mogelijk te maken. De zweefvliegtuigen werden door deze Stirlings afgeleverd boven de landingszone bij Hamminkeln bij de stad Wesel.
In de omgeving van Wesel werd een van de Stirlings op de terugweg door Flugzeug Abwehr Kanone geraakt. Een granaat ontplofte in de romp en verwondde drie bemanningsleden. Twee motoren aan een zijde van het vliegtuig vielen uit en er moest een plaats gevonden worden om een noodlanding uit te voeren.

De Australische piloot Henry Poleman Vanrenen maakte even later een perfecte buiklanding in het Overloonse Vlak, nabij de boerderij van de familie Alders. Dit was destijds al bevrijd gebied. In opdracht van en samen met de familie Albers heeft de werkgroep het infobord geplaatst. Op twee locaties in Vierlingsbeek komen ook nog dergelijke borden.

Meer berichten