Knillus-vrijwiligers poseren in de voormalige Corneliuskerk voor de fotograaf. Midden-achter Knillus-voorzitter Maarten Ebben, vierde van rechts Guido Stevens die de Vortumse jongeren binnen de stichting vertegenwoordigt. (foto: Tom Oosthout)
Knillus-vrijwiligers poseren in de voormalige Corneliuskerk voor de fotograaf. Midden-achter Knillus-voorzitter Maarten Ebben, vierde van rechts Guido Stevens die de Vortumse jongeren binnen de stichting vertegenwoordigt. (foto: Tom Oosthout) (Foto: )

Knillus geeft dorp nieuw elan

In Vortum Mullem gebeurt wat bijzonders. Het dorp voorziet zichzelf van een nieuw dorpshuis: de Corneliuskerk wordt omgekat tot een gemeenschapshuis dat Knillus heet. Met een kroeg. Er gebeurt ook wat met het dorp zelf. De gedaante- en functieverandering van het kerkpand zorgt voor nieuw elan in de kleine gemeenschap. De inwoners weten dat ze samen aan de slag moeten om de leefbaarheid op peil te houden. Dat gebeurt dan ook met ongekende spirit en tomeloze inzet. Komend weekeinde opent Knillus.

door Henk Baltussen

Wie onbekend is in Vortum Mullem en op zoek is naar het in aan aanbouw zijnde gemeenschapshuis Knillus, hoeft niet lang te zoeken. Werkbusjes van timmerlui, tegelzetters, elektriciens en installateurs staan kriskras voor de oude kerk die een complete nieuwe jas krijgt aangemeten. Auto's en fietsen van andere vrijwillige werklui, bouwhekken en -materialen completeren de chaotische aanblik op het plein. Het is duidelijk, dit moet Knillus wel zijn.

Durfals
Binnen is het met de wanorde niet veel beter. Werkers met uiteenlopende capaciteiten lopen door elkaar, durfals voeren klussen uit op metershoge steigers en poetslui dweilen vloeren. Wie wat beter kijkt, ziet dat het een georganiseerde janboel is. De ongeveer 25 vrijwilligers die die donderdagavond hun handen uit de mouwen steken weten precies waar ze mee bezig zijn. Daarbij hebben ze maar één doel: met vereende krachten een nieuw, eigen, van alle gemakken voorzien dorpshuis uit de grond stampen waar alle, maar dan ook alle clubs van Vortum Mullem terechtkunnen. "En dat gaat ons lukken", zeggen Maarten Ebben (48) en Guido Stevens (24) van de Stichting Knillus in koor.

Scepsis
Vier jaar terug borrelden de eerste plannen op. Ebben zette zich als voorzitter aan het roer van het Knillus-schip dat opvallend handig de obstakels omzeilde die de totstandkoming van het dorpshuis konden dwarsbomen. Ebben: "Wel moesten de inwoners worden overtuigd van de haalbaarheid van het project. Dat had even tijd nodig. Maar langzaam maar zeker veranderde scepsis in geloof dat het mogelijk was. In eerste instantie dachten we de kerk voor één euro over te kunnen nemen van de Onze Lieve Vrouwe Parochie (met kerken in Boxmeer, Sambeek en Vortum Mullem red.). Maar toen duidelijk werd dat het gebouw 260.000 euro moest gaan kosten, werden er hier toch wat wenkbrauwen gefronst. We gingen aan het rekenen, onderhandelen met de gemeente, de parochie, fondsen werden benaderd en veel geld wilden we 'verdienen' met de inzet van Vortumse vrijwilligers."
De totale kosten van Knillus zijn zo'n 800.000 euro. De gemeente Boxmeer legde 350.000 euro bij, 100.000 euro kwam uit fondsen en ook de parochie droeg een ton bij. "Ik denk dat de vrijwilligers er zo'n 8.000 uren in hebben gestoken", zegt Ebben. "Omgerekend is dat zo'n 350.000 euro. Veel Vortummers met een eigen bedrijf hielpen na werktijd gratis mee. Wel spraken we af dat als er overdag gewerkt zou moeten worden, er uren mochten worden berekend. Ik geloof niet dat er al één rekening is ingediend."

Dynamiek
Ebben en Stevens merken dat het dorp is opgeleefd, er is een nieuwe dynamiek voelbaar, de inwoners willen er met elkaar iets moois van maken. "Dat geldt ook voor de jongeren in het dorp", zegt Stevens. "Steeds meer sluiten aan en helpen mee. En wat zo grappig is, je leert zo meer mensen kennen. Het café dat voor de kerk is gebouwd, vinden de jongeren belangrijk. In Vortum Mullem is geen café meer. Dat er nu weer eentje komt, is belangrijk voor de jeugd." En of het aan die nieuwe dynamiek te wijten is, weet Ebben ook niet. "Maar feit is wel dat in de voorbije twaalf maanden twaalf huizen in Vortum zijn verkocht. Ook worden weer nieuwe woningen gebouwd." Kroeg en Knillus moeten de nieuwe middelpunten vormen van Vortum, stelt Ebben.
"We stimuleren alle buurtverenigingen hier te komen vergaderen. Elke buurt heeft in het dorpshuis ook een deur gekregen die ze zelf mogen beschilderen. We richten het dorpshuis zelf in. De dertien werkgroepen die Knillus opbouwen, maken de plannen. Dat gaat zonder problemen. In totaal werken nu 92 vrijwilligers mee. Elke twee weken is er overleg. Het stichtingsbestuur is een afspiegeling van die werkgroepen."

Taarten
Als er dan toch een bouwregisseur moet worden aangewezen, dan gaat de vinger naar Jan Brienen, die een eigen aannemingsbedrijf in het dorp heeft. "Hij wordt hier al de bouwpastoor genoemd", lacht Ebben. "Zo heeft ieder zijn eigen rol. Neem mevrouw Wolters, hier tegenover. Zij is 84 jaar en bakt elke zaterdag twee taarten voor de werkers, Geweldig, toch."
In de nieuwe kroeg worden delen van de biechtstoel verwerkt. Enkele reli-stukken uit de voormalige kerk krijgen een plek in het dorpshuis om de herinnering aan het gebedshuis levend te houden. Het verhoogde priesterkoor wordt een toneel met een professionele licht- en geluidsinstallatie, er is een biljartzaaltje en de jeugd komt op zolder. Ebben: "De fanfare, de toneel- en carnavalsclub zijn belangrijke gebruikers. Maar we hopen ook op andersoortige optredens. Zo komt Roel Verheggen met zijn Angels Rule al enkele avonden naar hier."
En Guido Stevens? Die is zo te spreken over Vortum Mullem 2.0, dat hij heeft besloten te blijven. Hij gaat een huis bouwen in zijn dorp.


Openingsprogramma Knillus
Zaterdag 2 juni
17.30 uur: inloop mfa Knillus
18.30 uur: officiële opening met wethouders Willy Hendriks en Peter Stevens m.m.v. fanfare St. Cornelis
19.30 uur: film bouw Knillus
20.15 uur: smartlappenkoor De Harde Kern
21.15 uur: feestband Blue Band
Zondag 3 juni
11.00 uur: open dag, presentatie 25 bedrijven en 10 Vortumse verenigingen
17.00 uur: dj Staga sluit af

Meer berichten