De ruwbouw van de Breyenburg nieuwe stijl aan de Mgr. Bekkersstraat in Ledeacker is klaar. Nu de invulling nog. (foto: Tom Oosthout)
De ruwbouw van de Breyenburg nieuwe stijl aan de Mgr. Bekkersstraat in Ledeacker is klaar. Nu de invulling nog. (foto: Tom Oosthout)

Johnny Romein: 'Zeg nooit nooit'

Veebedrijven in de omgeving van de nieuwe Breyenburg zijn er de oorzaak van dat het college van Sint Anthonis geen vergunning voor een zorgcomplex kan afgeven. Johnny Romein die veertien jaar de feestboerderij runde, is in principe geen gegadigde voor Breyenburg 2.0 als horecagelegenheid. "Maar zeg nooit nooit."

door Henk Baltussen

Koeien en geiten rondom de uit de as herrezen feestboerderij, staan zorgwoningen op die plek in de weg. Uit onderzoek van de Omgevingsdienst Brabant Noord (ODBN) wordt duidelijk dat huisvesting van dementerenden met 24-uurs zorg in de nabijheid van de bestaande rundveehouderij 'het aantal gehinderden toeneemt doordat de bestemming van de Breyenburg verandert, en dat is niet toegestaan.' Ook een bedrijf met 5.000 geiten op 1.500 meter afstand aan de Rassenkamp in Rijkevoort is een hindernis voor het zorgcomplex. Omdat de geitenhouderij binnen een straal van twee kilometer ligt, is er volgens het ODBN sprake van een gezondheidsrisico voor de zorgcomplexbewoners. De dorpskernen van Ledeacker en Rijkevoort liggen ook binnen een straal van twee kilometer van de geitenhouderij. De gemeente mag zelf een afweging maken of een zorgcomplex binnen een straal van twee kilometer van een geitenstal verantwoord is.
Voor Sint Anthonis zijn de ODBN-bevindingen aanleiding de vergunningen in de la te houden. Horeca- en recreatiefuncties zijn wel voorstelbaar in de nieuwe Breyenburg, is een tweede conclusie van het ODBN.
Eigenaar Jan Kempen is inmiddels door de gemeente Sint Anthonis schriftelijk op de hoogte gebracht van de weigering van de zorgvergunning. Hij heeft wel het groene licht gekregen van het college voor het starten van de procedure voor een bestemmingsplanwijziging naar een uitgebreidere horecabestemming.
Dinsdagmorgen 10 september in 2013 brak rond 03.00 uur de verwoestende brand aan de Mgr. Bekkersstraat uit. Er was vermoeden van brandstichting. Dat is nooit bewezen. Johnny Romein exploiteerde op dat moment al veertien jaar de feestboerderij, in de volksmond ook bekend als 'de laatste hoop', vanwege de vele vrijgezellenpartijen.
Romein die nog altijd met verve het Nederlandstalige lied op de feestpodia vertolkt, hoopt dat de Breyenburg herrijst. "Respect dat het weer wordt geprobeerd en een bijzonder knappe prestatie als dat gaat lukken. Ze mogen altijd een beroep doen op mijn expertise. Dat ik het zelf weer ga doen, is nu niet aan de orde. Maar je weet het nooit. Ik sta er niet negatief tegenover om weer in de horeca wat te gaan doen. Maar of je er in 2018 nog een disco van moet maken, weet ik niet."

Meer berichten