Eefke Peeters
Eefke Peeters

Wat vieren we?

Column Eefke Peeters

Proficiat nog allemaal, want het was gewoon alweer feest. We hebben natuurlijk weer uitbundig Pinksteren gevierd. Maar wat vieren we eigenlijk? Ja het is 50 dagen na Pasen en 10 dagen na Hemelvaart, maar wat was er toen ook alweer gebeurd? Het is ook best verwarrend. Als ik me niet vergis stierf Jezus op Goede Vrijdag. Maar niet voor lang want met Pasen stond hij weer op uit zijn dood en met Hemelvaart ging hij weer naar de hemel. Maar wat was Pinksteren dan ook alweer? Kwam hij dan alwéér terug? Ik moest het even opzoeken, want naast gezellige live muziek, braderieën en volleybal heeft Pinksteren natuurlijk een christelijke achtergrond.

Ik weet het! Op eerste pinksterdag hoorden de gelovigen een heftig geluid. Ze zagen vlammen boven hun hoofden verspreiden en toen wisten ze het! God heeft hen de Heilige Geest geschonken. Diezelfde dag kwamen er 3000 nieuwe mensen bij de kerk en deze dag wordt nu gezien als het ontstaan van de kerk. Denk jij wat ik denk? Mijn God, wat een positieve mensen leefden er vroeger! Normaal gesproken zou je vloekend je huis beschermen, je kids binnenroepen en de brandweer bellen. Maar nee, voor deze mensen was dit het teken van Jezus. Zo ook Mozes die 'wist' dat God met hem praatte via een brandende braamstruik. Ik bedoel, even serieus, zie je nu een brandende braamstruik dan ga je die blussen toch? En kijken of je dat snertjong nog kan zien die er de fik in heeft gezet! Niemand op aarde die denkt 'Wauw God heeft mij iets te vertellen.' Maar de grote vraag is. Wie heeft er gelijk? Zagen ze vroeger alles helder en zijn wij verbitterde ongelovigen geworden met zijn allen die alle symboliek uit het oog verloren zijn? Ik wil alle gelovigen van vroeger in ieder geval bedanken vanuit de grond van mijn hart. Want zonder hen hadden we weinig te vieren gehad! Ik hou er altijd van om dit soort dagen wel te vieren, maar met eigen interpretatie. Pinksteren is afgeleid van het woord vijftig. Ik ga vanaf vandaag vijftig dagen openstaan voor symboliek om me heen. Doe jij mee?

Je kunt jouw symbool sturen naar column.eefke@gmail.com of posten op Facebook onder mijn column online op de pagina van het Boxmeers Weekblad.

Meer berichten