Sociom-directeur Jeroen Rovers: 'Er wordt veel gezorgd, joh.'  (foto: Tom Oosthout)
Sociom-directeur Jeroen Rovers: 'Er wordt veel gezorgd, joh.' (foto: Tom Oosthout)

Steeds meer bedrijven dragen zorg voor mantelzorgers

Een mantelzorger die ook nog een normale baan heeft, is vaak geen gelukkige combinatie. Het vergt veel energie en planning en velen vinden het moeilijk om het bespreekbaar te maken binnen het bedrijf. Steeds meer werkgevers opteren daarom voor een mantelzorgvriendelijk arbeidsklimaat. Doen ze dat goed, dan komt het bordje Mantelzorgvriendelijk Bedrijf aan de muurtje hangen.

Door Henk Baltussen

Bij de vijf Land van Cuijkse gemeenten, Pantein, Sociom en MEE hangen ze al. Het Boxmeerse bedrijf Marel en Drukkerij Weemen uit Haps krijgen de bordjes van de nationale instantie Werk&Mantelzorg binnenkort uitgereikt.
Sociom-directeur Jeroen Rovers is de initiator achter het plan om zoveel mogelijk Land van Cuijkse bedrijven het predikaat mantelzorgvriendelijk te laten verdienen. Rovers, die zijn zelfstandig wonende vader van 98 jaar regelmatig hulp verleend, is ervan overtuigd dat mantelzorgverlenende werknemers en het bedrijf waar ze werken er baat bij hebben als er wederzijdse aandacht voor het onderwerp is.

Rovers: "Die aandacht was er vaak wel, maar een vast gespreksonderwerp was het niet. Werknemers die iemand thuis verzorgen, voelen zich vaak bezwaard om het ter sprake te brengen. Ze willen collega's niet met hun problemen opzadelen en houden daarom vaak maar de mond waarmee ze zichzelf en uiteindelijk ook het bedrijf tekort doen. Mantelzorgvriendelijke bedrijven brengen het onderwerp standaard ter sprake tijdens functioneringsgesprekken. Vervolgens worden mogelijkheden besproken om tijdelijk minder of flexibeler te kunnen werken. Thuiswerken kan ook. In gesprekken met de werknemer stellen we zodoende een plan op. Maar we moeten natuurlijk ook grenzen stellen. En vergis je niet, er wordt veel gezorgd, joh." Wel is het zo dat de mantelzorger op financieel vlak niet zelden erop achteruit gaat. Bij onbetaald verlof zijn de inkomsten nihil, in het kader van zorgverlof moet soms 30 procent salaris worden ingeleverd. "Vanuit de eigen werknemersregelingen kunnen we eventueel bijspringen", zegt Rovers. "Of we kunnen het loopbaanbudget inzetten. Mantelzorgenden medewerkers vinden het prettig dat ze ruimte krijgen. Die loyaliteit krijg je uiteindelijk van ze terug."

Meer berichten