Omroep LvC-hoofdredacteur Ton Hurkmans, de dj's Costa Yocarini en Henk Collee en bestuurder Lowie Althuizen (vlnr) in de omroepstudio in Sint Anthonis. (foto: Tom Oosthout)
Omroep LvC-hoofdredacteur Ton Hurkmans, de dj's Costa Yocarini en Henk Collee en bestuurder Lowie Althuizen (vlnr) in de omroepstudio in Sint Anthonis. (foto: Tom Oosthout) (Foto: Ron Koenen)

Omroep LvC stap voor stap vooruit

Omroep Land van Cuijk wordt over enkele maanden niet alleen door Ziggo maar voortaan door alle kabelaanbieders aangeboden. Weer een stapje vooruit voor de regionale radio- en tv-makers die in multifunctioneel centrum Oelbroeck in Sint Anthonis hun thuishonk hebben. De meeste kinderziektes zijn na de samenvoeging van gemeentelijke omroepen als Peelstar FM en BLOS wel achter de rug. Maar vrijwilligers worden nog steeds met open armen ontvangen.

Door Henk Baltussen

'Brandjes blussen', noemde Ton Hurkmans zijn eerste en belangrijkste taken als nieuwe hoofdredacteur van Omroep Land van Cuijk, dat eind 2015 werd opgericht. Binnen het nieuwe mediabedrijf zaten, na de samenvoeging van enkele kleinere omroepen, de vrijwilligers niet meteen op hetzelfde spoor. Dat zorgde niet zelden voor ongemakken. "Die problemen zijn voor het grootste deel wel opgelost", stelt Hurkmans. "In het begin werd zowel binnen als buiten de muren nog vaak over Peelstar FM en de BLOS gesproken. Ook dat is voorbij. Omroep Land van Cuijk is één club geworden."
"En hebben in Oelbroeck een mooie plek voor de studio van waaruit we prima kunnen werken", vult Omroep LvC-bestuurder Lowie Althuizen aan. "Tegen de studio in Sint Anthonis werd in het begin wat vreemd tegenaan gekeken. Iedereen is er nu aan gewend."
Een pijnpunt blijft evenwel het schrijnend gebrek aan vrijwilligers op alle fronten. Momenteel houden vijftig medewerkers de omroep in de lucht, waarbij radio, tv en internet de speerpunten zijn. Althuizen: "We ontvangen jaarlijks van vier Land van Cuijkse gemeenten 1,40 euro per woonadres. Daarmee kunnen we ons redden. De advertentie-inkomsten zouden hoger kunnen. Onlangs is iemand hier begonnen om die verkoop omhoog te krijgen. Daarvoor krijgt hij een provisie en is daarmee de enige vrijwilliger binnen Omroep Land van Cuijk die met zijn werk enkele euro's verdient."
In de avonduren zijn de meest noodzakelijke taken binnen de omroep wel ingevuld. Hurkmans: "We hebben vooral behoefte aan mensen die overdag flexibel zijn in te zetten. Vooral het verzamelen van nieuws en het herschrijven van nieuwsberichten zijn onderbezette functies", zegt Hurkmans. "Wie zich aanmeldt krijgt hier een interne opleiding. Dat geld ook voor mensen die met radio of tv aan de slag willen als bijvoorbeeld dj of interviewer. Daar is niet iedereen geschikt voor. Daar zijn we dan ook eerlijk over. Dan zoeken we samen wel wat anders."
Binnen het Land van Cuijk is alleen de LOM in de gemeente Mill nog zelfstandig. "Maar we hebben goede contacten met de LOM", weet Althuizen. "Tijdens de verkiezingen van 21 maart was de voorzitster van de LOM als verslaggeefster voor Omroep Land van Cuijk in Mill." Die gemeenteraadsverkiezingen greep Hurkmans en zijn mensen aan om met een primeur op de proppen te komen. Voor het eerst werd een tv-programma live uitgezonden. Dat gebeurde 20 maart in Oelbroeck tijdens het verkiezingsdebat van de gemeente Sint Anthonis, dat werd geleid door de bekende politiek journalist Ferry Mingelen.

Meer berichten