Liane Leeijen  vangt thuis zwerfhonden op en zoekt nieuwe baasjes voor hen. (foto: Tom Oosthout)
Liane Leeijen vangt thuis zwerfhonden op en zoekt nieuwe baasjes voor hen. (foto: Tom Oosthout)

De Spaanse keffertjes van Liane

Een hond aanschaffen doe je niet zomaar. En wie honden verkoopt, wil doorgaans weten waar en hoe het beestje terechtkomt. Dat geldt zeker voor Spaanse zwerfhonden die SOS-Strays aan de man probeert te brengen. Liane Leeijen uit Groeningen vertegenwoordigt SOS-Strays. Ze vangt thuis zwerfhonden op en brengt ze aan de man.

Door Henk Baltussen

Een tiental enthousiast blaffende keffertjes trotseert de Groeningse vrieskou van vorige week voor een warm welkom bij de poort. Staartjes gaan driftig heen en weer, het enthousiasme is groot. Maar zomaar doorlopen, daar waag ik me maar niet aan. Wie weet wat die honden tijdens hun zwervend bestaan in Spanje allemaal hebben meegemaakt en met wat voor trauma's ze naar Nederland zijn gehaald. "Je hoeft niet bang te zijn", bezweert Liane Leeijen die de hoek om komt lopen. "Ze doen je niets. Ze zijn alleen maar nieuwsgierig. Valse honden zijn er niet bij. In Spanje worden ze daarop al geselecteerd." Leeijen vangt sinds een jaar of zes Spaanse honden op en zoekt vervolgens adoptie-adressen voor ze. De nieuwe baasjes betalen standaardprijzen. Een 'Spanjaard' van 8 jaar of jonger kost 320 euro, voor een oudere hond moet 100 euro worden neergeteld.


De 49-jarige Groeningse, altijd al een hondenliefhebber geweest, zocht zes jaar terug een hond en viel op eentje met een 'smeltkoppie', zoals ze het omschrijft. Ze kwam hem tegen op de site van SOS-Strays. Een organisatie met louter vrijwilligers die zwerfhonden naar Nederland haalt. "Mij sprak dat meteen aan", zegt Leeijen. "Omdat de kinderen minder thuis waren en we ruimte genoeg hebben, besloot ik opvangadres van SOS-Strays te worden. Het werd eerst één hond, nu vang ik er maximaal vier of vijf op. Ik heb vier honden zelf gehouden. Ook lopen hier af en toe logeerhondjes rond." Bij alle honden die ze opvangt zit een uitgebreid cv. Ze moeten aan vele eisen om Nederland binnen te komen. "Dat wordt allemaal in Spanje al geregeld. Daar zitten een dierenarts en vrijwilligers die de honden screenen en van medicatie voorzien. Aan alle Europese eisen is voldaan als ze naar hier komen." Eenmaal in Groeningen observeert Leeijen elke nieuwe hond en maakt er een rapport van. Dat komt op de site van SOS-Strays te staan. Mensen die een hond zoeken, kunnen zodoende precies het karakter nagaan van de hond die ze op het oog hebben. "Niemand verdient er iets aan. Ik krijg alleen het eten voor de honden vergoed en eventuele reiskosten. SOS-Strays heeft zo'n 75 vrijwilligers en moet het vooral hebben van financiële donaties om alles te kunnen bekostigen."


Voor Leeijen - ze heeft niet alleen een opvangadres, maar is ook coördinator van vier andere opvanggezinnen, waarvan eentje in Vierlingsbeek - is het soms moeilijk een hond af te moeten staan aan nieuwe eigenaars. "Je kunt meteen vallen op zo'n beestje. Dat koppie, soms zo mooi. Die wil je zelf houden. Dat kan natuurlijk niet. Je hoopt dat het bij een goed adres terechtkomt. Ik ga telkens goed na of de hond en de nieuwe eigenaar wel bij elkaar passen. Mocht het toch niet matchen, dan vang ik de hond weer op."

 

Meer berichten