Ook de galerietuin van kunstsmid Juul Baltussen in Westerbeek is tijdens de Open Atelierroute geopend.
Ook de galerietuin van kunstsmid Juul Baltussen in Westerbeek is tijdens de Open Atelierroute geopend.

Atelierroute bevestigt faam Sint Anthonis

De negentiende Open Atelier- en Galerieroute in Sint Anthonis als business as usual te kwalificeren, daarmee doe je de kunsthappening tekort. De locaties blijven weliswaar door de bank genomen hetzelfde, maar het getoonde werk en de gastexposanten zijn elk jaar anders.

Door Henk Baltussen

"En natuurlijk ontwikkelen de leden van de Kunstkring Sint Anthonis zich door de jaren heen', zeggen Tushi Nicolasen en Ben Vollenberg in koor. 'Dat verhoogt de kwaliteit." Beiden zijn van het kunstkringbestuur en nemen deel aan de atelierroute die dit jaar op de zondagen 15 en 22 april wordt gehouden. "Tot die kwaliteitsverbetering dwingen de leden elkaar ook een beetje", zegt Nicolasen die in het voormalige boerenbondpand in Sint Anthonis woont, werkt en exposeert. "Het is niet de bedoeling om elk jaar hetzelfde werk te laten zien. Je wordt als het ware gedwongen je te vernieuwen."

"Het verschil tussen de eerste en de laatste atelierroute is daarom duidelijk zichtbaar", vult Vollenberg aan. "Het niveau verbetert en dat blijft onverminderd doorgaan. Dat krijgen we elk jaar wel een paar keer te horen van de bezoekers. In de gemeente Sint Anthonis wonen niet alleen bovengemiddeld veel kunstenaars, de kwaliteit is opvallend hoog."

Daarom staat volgens het duo, Sint Anthonis hoog aangeschreven in kunstminnend Nederland. Dat wil niet zeggen dat de kunstkring tevreden achterover leunt. Nicolasen: "Vorig jaar werd Sint Anthonis genomineerd als Kunstgemeente van 2018. Inspecteurs kwamen hier toen rondkijken. Ze waren erg tevreden over wat ze zagen. Maar één ding misten ze. Bij binnenkomst van de gemeente Sint Anthonis en de zeven dorpen is nergens te zien dat Sint Anthonis zich als kunstgemeente presenteert. Het moet meer smoel gaan krijgen. Door bij voorbeeld bij de toegangswegen grote opvallende kunstobjecten te plaatsen. Zo vraag je meteen de aandacht van de bezoeker waarmee je de nieuwsgierigheid opwekt. We spreken er nu over met de gemeente."

Momenteel heeft de Kunstkring Sint Anthonis bijna twintig leden. Samen zijn ze niet alleen verantwoordelijk voor de organisatie van de open atelierroute, maar ook voor Kunstdorp in september en enkele keren per jaar voor het Cultureel Café.
De Open Atelier- en Galerieroute trekt dit jaar weer langs een twintigtal locaties (op elk adres toont ook een gastexposant zijn of haar werk) in vijf van de zeven kernen: Sint Anthonis, Wanroij, Oploo, Westerbeek en Ledeacker. Stevensbeek en Landhorst zijn witte vlekken in de atelierroute die traditiegetrouw in het gemeentehuis start en ook eindigt. Daar is tevens de plattegrond met de verschillende kunstlocaties verkrijgbaar. Die kost vijf euro. Daar staan ook vijf loten tegenover die de koper kansrijk maakt op het winnen van een van de kunstwerken, beschikbaar gesteld door de deelnemende (gast)kunstenaars. De trekking is op de tweede en laatste zondag (22 april) van de atelierroute om 17.00 uur in het gemeentehuis. Info over de negentiende atelierroute: www.kunstkring.com

Meer berichten