Albert Theunissen en dochter Anita achter de tap van café De Zandpoort. (foto: Bas Delhij)
Albert Theunissen en dochter Anita achter de tap van café De Zandpoort. (foto: Bas Delhij)

Het Oude Muntenbal als stil protest

In café/zaal De Zandpoort in Groeningen wordt zaterdag 10 maart een uniek en bijzonder halfvastenfeest gehouden: het Oude Muntenbal. Het idee komt uit de koker van Zandpoort-eigenaar Albert Theunissen. Het is niet alleen goedkoop pilsjes happen, het is ook een stil protest.

Theunissen ergerde zich tijdens het voorbije carnaval groen en geel aan het feit dat hij in een café in Vierlingsbeek niet kon afrekenen met munten die door de betreffende kroegbaas enkele maanden eerder nog waren verkocht. "Vorig jaar kermis schafte ik daar munten aan, maar die bleken afgelopen carnaval ineens niet meer geldig. Hij had nieuwe laten maken. De oude bleken verlopen. Dat was nergens aan die oude munten af te lezen. Op de nieuwe staat nu wel een datum: geldig tot 1 januari 2019." Volgens Theunissen klaagden veel meer carnavalsvierders over het muntenbeleid van de Vierlingsbeekse kroeg, waarvan hij de naam liever niet in de krant wil. De Groeninger, die met zijn zoon ook een constructiebedrijf in zijn dorp heeft, vindt het niet kunnen dat horecamunten zomaar ineens niets meer waard zijn. "Terwijl je daar wel twee euro of nog meer voor hebt betaald. Dat kun je niet maken tegenover je klanten. Munten die je met carnaval aanschafte en nog over had, kon je wel inleveren. Maar dan kreeg je dan wel een kwartje minder per munt voor terug. Vreemd en erg klantonvriendelijk."

 

Theunissen denkt dat het een breder probleem is. "Iedereen heeft ergens in de keukenla wel oude munten liggen. Maar zijn ze nog geldig? Ik heb twintig jaar terug De Zandpoort overgenomen. De munten die toen zijn uitgegeven zijn hier nog steeds geldig. Ook die er vijf jaar eerder al waren. Je kunt het niet maken dat je ze niet meer inneemt."

Uit onvrede met de situatie bedacht Theunissen samen met zijn zoon en dochter Anita - de laatste woont boven De Zandpoort en beheert de kroeg - het Oude Muntenbal. "Voor elke munt die dan wordt ingeleverd, hoef je nog maar een euro bij te betalen voor een consumptie. Ook als je nog munten voor de autoscooter of de draaimolen hebt liggen, neem ze mee en wissel ze bij ons in voor een goedkope consumptie. Nee, we verdienen er niet veel aan." Met het unieke halfvastenbal wil Theunissen ook meer bewustzijn scheppen bij de kopers van horecamunten. "Cafes moeten er niet zo krampachtig mee omgaan. Ze verkopen munten omdat het makkelijker voor ze is. Niet om om de klanten extra geld uit de zak te kloppen."
Een discotheek met karaoke zorgt tijdens het Oude Muntenbal, dat om 21.00 uur begint, voor de muziek. Theunissen: "De dj vindt het bal zo'n leuk idee, dat hij met zijn disco ook voor half geld komt."

Meer berichten
Shopbox