Metameerleerlingen in Cerignola. Een uitdagende klus om de kookkunsten van de Italiaanse mama's te evenaren. (foto: Maico Suijkerbuijk, Metameer, uitwisseling 2017)
Metameerleerlingen in Cerignola. Een uitdagende klus om de kookkunsten van de Italiaanse mama's te evenaren. (foto: Maico Suijkerbuijk, Metameer, uitwisseling 2017)

Op eigen benen leren staan

Jongeren gamen met leeftijdgenoten over de hele wereld. Ze kijken films en series op Netflix. En reizen meer dan vroeger.

Stevensbeek - De wereld van een 14-, 15-jarige is groter dan school en hun eigen woonplaats. Al jaren laat Metameer haar leerlingen leren buiten de schoolmuren. Vmbo'ers tot vwo'ers gaan de komende weken naar het buitenland of krijgen een gast in huis. Een ervaring die voor leerlingen soms heel anders uitpakt dan verwacht. Een uitwisseling is een ervaring die leerlingen hun leven lang bij blijven. Ook dit schooljaar gaan derdeklassers vmbo, havo, vwo en tweetalig havo/vwo van Metameer op uitwisseling in Duitsland, Finland, Spanje of Italië. Leerlingen verblijven een week in een gastgezin en nemen een week een gast in huis. Ze maken kennis met andere culturen, ander eten, leren op eigen benen staan… en meer. Niet altijd even makkelijk voor pubers.

Rob Noy (28), oud-leerling van het toenmalige SG Stevensbeek, ging samen met beste vriend Jerry Aben naar Oost-Berlijn. "We hadden daar totaal geen zin in. Ik had net een vriendinnetje, zij had ook een uitwisseling. Jerry en ik hadden vrij snel uitgevonden hoeveel McDonald's er waren. Ook zagen we al die hoge flats. Carola Spitzkatz, onze gastvrouw, en dochter Francyne woonden ook in zo'n betonnen flatje; vanbuiten oersaai, maar vanbinnen was het gezellig, fris en schoon. Er was gelijk een klik; 's avonds gezellig samen een biertje gedronken." En tien jaar later heeft Rob nog steeds contact met zijn gastgezin. De Berlijnreis heeft zijn oordeel over de mensen in het sobere en armoedige Berlijn van de DDR echt veranderd.

Meer berichten
Shopbox