Dirigent José Doodkorte uit Nijmegen bereidt het Weijerkoor in de theaterzaal van De Weijer voor op de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach. (foto: Tom Oosthout)
Dirigent José Doodkorte uit Nijmegen bereidt het Weijerkoor in de theaterzaal van De Weijer voor op de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach. (foto: Tom Oosthout)

Weijerkoor met 'de Johannes' naar hoogtepunt in basiliek

Het Weijerkoor meed jarenlang de Boxmeerse Petrusbasiliek met grote concerten. De akoestiek in de kerk was een zorgenkindje. Zondag 18 maart keert het koor terug in de basiliek. Dat doet het gezelschap van dirigent José Doodkorte groots met een uitvoering van de Johannes Passion van Bach.

 "Het is belangrijk dat het koor in de basiliek kan zingen", zegt Weijerkoorbestuurslid Carmen Cremers. "Het is een prachtige locatie in hartje Boxmeer, daar waar het Weijerkoor ook vandaan komt. Daarom hebben we alles in het werk gesteld om dat weer voor elkaar te krijgen. Onze dirigente moest ook nog overtuigd worden dat het kan. Het koor zal vanwege de akoestiek wat harder moeten werken, maar dat hebben de leden er graag voor over." Ook schermen in de kerk gaan de geluidskwaliteit verbeteren, zegt voorzitter Frans van der Heijden. "Daarbij willen we niet met geluidsversterking en andere elektronica werken. Het gaat goedkomen. Dat geldt ook voor de opstelling van het koor, het strijkorkest en de solisten. Op het priesterkoor, waar trapsgewijs verhogingen worden geplaatst, krijgen zo'n 65 koorleden en een vijftiental muzikanten en solisten een plaats. De ruimte is enigszins beperkt. Het was even puzzelen, maar het is gelukt."

Op een plattegrond is precies aangegeven waar elk koorlid komt te staan en waar de violisten (ook cello en contrabas), fluitisten, hoboïsten en de vier solozangers hun plek krijgen, pal voor het koor. Het passieconcert wordt een van de grootste producties die het Weijerkoor ooit ten tonele voerde. Een trend in de korenwereld is de inzet van zogenaamde projectzangers die tijdelijk worden toegevoegd om de kwaliteit en het volume van het koor te verhogen. Het Weijerkoor, dat normaal uit ruim veertig leden bestaat, groeit zondag 18 maart met de inzet van projectzangers naar ruim zestig. Van der Heijden: "De Johannes is ook op zangtechnisch vlak een uitdaging. Er zijn genoeg koorzangers die alleen maar Bach willen zingen. Bijvoorbeeld van het Nijmeegse Bachkoor. Daarvan komen er ook een aantal naar Boxmeer. Maar de projectzangers komen uit de wijde omgeving. Ze moeten wel aan kunnen tonen dat ze ook kúnnen zingen. Van de meesten die zich meldden weten we het wel. Sommigen hebben eerst auditie moeten doen."

Entreekaarten (20 euro per stuk) voor de Johannes Passion zijn uitsluitend online te bestellen via www.weijerkoor.nl. De plaatstoewijzing in de Petrusbasiliek gaat op volgorde van bestellen. Aanvang van het concert is zondagmiddag 18 maart om 15.00 uur.

Meer berichten
Shopbox