Kristian Strik (rechts) bij het Nieuwscafé van De Gelderlander met zanger Stefan Kollee (midden) en verslaggever Herman Wissink. (foto: Tom Oosthout)
Kristian Strik (rechts) bij het Nieuwscafé van De Gelderlander met zanger Stefan Kollee (midden) en verslaggever Herman Wissink. (foto: Tom Oosthout)

Haast maken met cd mét Kristian

Zijn rol als energieke gitarist van The Naked Sweat Drips (NSD) is uitgespeeld. Een hersentumor die in Kristian Strik woekert, is niet meer te stoppen. De 24-jarige Boxmerenaar hoopt de zomer van dit jaar nog te overleven. En hij wil koste wat kost nog een laatste cd opnemen met zijn band.

Dat laatste willen de andere vijf bandleden ook. Alles wordt in het werk gesteld om dat te realiseren. Op 10 maart duiken de zes voor een dag of acht de studio in. Het is evenwel uitgesloten dat Kristian Strik zich nog voor de volle 100 procent, zoals hij dat altijd van zichzelf eiste, kan geven. De gestaag groeiende kanker heeft inmiddels zijn rechterhand lamgelegd en hij sleept met zijn rechterbeen Ook het spraakgedeelte in zijn hersenen is al danig aangetast. "En het gaat alleen nog maar verder achteruit met Kristian", legt NSD-zanger Stefan Kollee in het Nieuwscafé van afgelopen vrijdag in De Weijer uit. "Daarom hebben we haast met de plaatopname", zegt de energieke zanger. Om de vraag hoe lang hij nog heeft, windt Kristian geen doekjes. "Een half jaar, denk ik. En nee, leven na de dood is er niet." Zijn antwoorden zijn niet doorspekt met emotie. Af en toe breekt zelfs een lach door. Hoe hij de komende cd-opname zal beleven? "Het zal niet anders dan anders zijn", zegt hij nuchter.


Omdat The Naked Sweat Drips ruim zesduizend euro nodig heeft om de opname te kunnen bekostigen, startte de band vorig week een crowdfundingsactie. Kollee: "Binnen vijf uur hadden we het bedrag binnen. Ongelooflijk en bizar wat er allemaal gebeurde." Het bedrag was vrijdag de 12.000 euro al gepasseerd. "Zo kunnen we de opnames nog beter maken en eventueel langer in de studio blijven. Ook met de vormgeving van het album kunnen we nu flink uitpakken." Het geluid van Kristian zal volgens Kollee onmiskenbaar doorklinken op de tweede Sweat Drips-cd. Gitaarspelen, al jarenlang zijn lust en zijn leven, is voor Kristian door de onbehandelbare tumor sinds kort onmogelijk geworden. Daarom schonken de andere vijf bandleden de gewezen Rockacademie-student een synthesizer. Op die manier kan hij met hulp van technische foefjes toch zijn gitaargeluid laten doorklinken op de komende cd. Het zal naar verwachting na voltooiing van de opnamen een half jaar duren voordat de cd te koop zal zijn.

Kollee: "We willen er geen haastklus van maken. Daarbij moet bijvoorbeeld de marketing goed worden geregeld." De invloed van de ongeneeslijke zieke gitarist op The Naked Sweat Drips is groot, volgens Kollee. "Hij heeft een eigenzinnige inslag en een eigen muziekstijl. We hebben al zoveel geleerd van hem. Zijn muzikale invloed zal ongetwijfeld in ons voortleven." Hoe het verder moet met de Boxmeerse psyche-grungeband zonder Kristian is nog onduidelijk. "Het gaat heel raar worden zonder hem", verwacht Kollee. Sinds begin dit jaar maakt Winand Derks van de Ven, ook gitarist bij de Sweat Drips, een documentaire over en met Kristian. Hij volgt hem tot het einde. "Het verhaal van Kristian moet zo lang mogelijk door blijven echoën", vindt Kollee.

Meer berichten
Shopbox