Rens Verberkt vertelde de Weijerwereldkinderen over zijn liefde voor de Metworst. (foto: Marco van den Broek)
Rens Verberkt vertelde de Weijerwereldkinderen over zijn liefde voor de Metworst. (foto: Marco van den Broek)

Aanwas Metworst is verzekerd

'Ze zien los', schalt het vorige week woensdagmorgen met regelmaat door de gymzaal van De Weijerwereld. Juf Imke en Metworstkoning Rens Verberkt, die vorig jaar de macht greep op het Vortums Veld, 'schieten' met die gevleugelde woorden de kinderen van de groepen 1 en 2 van de basisschool weg. Natuurlijk ontbreken de reveilleblazers niet.

Met volle overgave strijden de jongste Weijerwereldkinderen niet alleen om de koningstitels, ook zijn er koninginnenkronen te verdienen voor de meisjes. Daarin verschillen de schoolraces wezenlijk met de echte Metworstrennen die jaarlijks op carnavalsmaandag op het Vortums Veld worden gehouden. Imke Kosman, juf van de groepen 1 en 2 en spreekstalmeester bij de Weijerwereldse Metworstrennen, vindt het allemaal geweldig. "De kinderen vinden dat ook, hoor. Ze zijn er echt mee bezig. Vooral sommige jongetjes gaan er al helemaal in op. Zij zeggen nu al dat ze later mee gaan doen. Het is in Boxmeer een groot ding. De Weijerwereld wil graag aandacht besteden aan die traditie, en zo meewerken om het in stand te houden. Of ik weet wat de Metworst inhoudt? Een beetje." Ze lacht eventjes. "Nee, ik heb het nog nooit meegemaakt. Ik kom niet van Boxmeer. Misschien dat ik toch maar eens een keer moet gaan kijken."

Voor het twintigste jaar op rij is Vereniging De Metworst te gast op De Weijerwereld, dat voor de fusie met De Schelven op 1 augustus 2016 nog De Weijerhof heette. Het doel is kinderen al vroeg met de traditie van De Metworst in aanraking te laten komen. "Dat gebeurt tot nu toe alleen op De Weijerwereld", zegt Metworstbestuurder Mark Gerrits. "Andere scholen in Boxmeer hebben zich hier nog niet voor gemeld." Gaat op het Vortums Veld urenlange strijd eraan vooraf, voordat de winnaar de worst, wegge, broden, bier en een halve varkenkop op mag halen bij de Belaste Hoeve in Vortum, op De Weijerwereld hebben de 54 kinderen een half uurtje nodig om vier nieuwe Metworstkoningen en -koninginnen te mogen begroeten. Maar geen Metworst zonder paarden. Daarom hebben de kinderen met hulp van de juffen ieder hun eigen paard in elkaar geknutseld. 'Gezeten' op de stokpaardjes rennen ze de gymzaal op en neer. Uiteraard ontkomt Rens als Metworstkoning van 2017 niet aan een confrontatie met de vier winnaars: Sven en Dries als de koningen en Fé en Hanna als de koninginnen van de groepen 1 en 2. De 'echte' Metworstkoning Rens moet zijn dag niet hebben gehad. Vier keer wordt hij met nipt verschil op de meet geklopt. Nee, een halve varkenskop ligt er niet klaar voor de vier. Wel een heuse beker en Metworstparafernalia als een pet, sjaal en T-shirt. De Metworst heeft er weer een paar fans bij.

Meer berichten