De finish van de Metworst in 2017. (foto: persfoto)
De finish van de Metworst in 2017. (foto: persfoto)

Spannende strijd bij de Metworst

De voorbereidingen op Metworstmaandag zijn alweer vanaf afgelopen zomer in volle gang. Na hard werk van het bestuur, alle commissies en bovenal de ruiters en hun teams is iedereen klaar voor de voor vele Boxmerenaren belangrijkste dag van het jaar.

Nog slechts een paar dagen en dan is het 12 februari: 'Metworstmaandag'. Het is de dag waarop de strijd weer zal losbarsten om de titel Koning van de Metworst. De inschrijfmogelijkheid voor de deelnemers sluit op 7 februari om 22.00 uur. Vanaf dat moment is het definitieve deelnemersveld bekend. De verwachting is dat er 21 deelnemers zijn en dat 14 ruiters het tegen elkaar opnemen in de koningsstrijd om te bepalen wie namens de vereniging de goederen bij de Belaste Hoeve op mag halen.

Het actieve beleid van de vereniging om meer Boxmeerse Jonggezellen voor de Metworstrennen te interesseren werpt ook dit jaar weer zijn vruchten af. Bij de koningstitel verschijnen maar drie debutanten aan de start en er zal ook een knollenruiter als debutant starten.

De veertien ruiters voor de koningstitel hebben allen een kans om de titel binnen te halen, zeker nu de voorsprong van een halfbloedpaard op een volbloedpaard maar liefst 100 meter, 15 meter meer dan in 2017, bedraagt. Met vijf halfbloeds, drie oud-koningen, talloze voormalige finalisten en drie debutanten zijn er voldoende ingrediënten voor een spannende strijd. De loting van de ritten die 's ochtends in de wei plaatsvindt, zal allesbepalend zijn om te weten wie zich na drie rondes koning van de Metworst mag noemen. Kortom: goudgeel zand, temperamentvolle viervoeters, adrenaline, gespannen ruiters en veel emotie. Het Metworstrennen belooft een spektakel te worden.

Bart de Kort, Frank van Koningsbruggen, Roy van Eck, oud-koning Levi Hinke en Jelle van Kempen worden in de wandelgangen toch wel als de favorieten genoemd. Maar ervaren ruiters zoals de huidige koning Rens Verberkt, oud-koning Gijs Snijders, Luuk van den Bosch, Kenny Knuiman, Niek Brenninkmeijer en Gerben Stevens, en de debutanten Lucas de Bruin, Rik Versleijen en Jelle Molmans, zijn zeker niet kansloos. De details van alle ruiters zijn op de website van De Metworst te lezen: metworst.nl/de-ruiters. Naar verwachting zullen dit jaar zeven Jonggezellen, onder wie één debutant, op hun zwaargewichten in de voorrondes en één finalerit uitmaken wie de knollenritwinnaar 2018 wordt. De 14-jarige Tim Hendriks, kleinzoon van oud-koning Jan Broeren (1962 en 1964), heeft extra hard getraind om zijn titel van vorig te verdedigen.

Meer berichten