Luuk Heijnen hield in gemeenschapshuis De Kleppenburg in Oeffelt een spreekbeurt over de staat van het basisonderwijs. (foto: Ed van Alem)
Luuk Heijnen hield in gemeenschapshuis De Kleppenburg in Oeffelt een spreekbeurt over de staat van het basisonderwijs. (foto: Ed van Alem) (Foto: Willem Menting)

Jong talent schittert in de ton

Een schaterlach scheert door de zaal van gemeenschapshuis De Kleppenburg in Oeffelt. Tijdens de jaarlijkse pronkzittingen van carnavalsvereniging De Leemknèjers vliegen de rake opmerkingen het publiek om de oren. Een van de aanstichters van het gelach is Luuk Heijen. De 13-jarige Oeffeltenaar debuteerde dit jaar in de ton als buutreedner.

Twee jaar gelden stond Luuk nog op het podium als jeugdprins, maar zijn interesse voor de pronkzitting werd al eerder gewekt. "Omdat mijn vader lid is van de carnavalsvereniging mocht ik altijd naar de seniorenpronkzitting gaan kijken. Vanaf mijn zesde ben ik al gaan kijken", zegt Luuk. "Als jeugdprins kreeg ik veel leuke reacties op de woordjes die ik deed. Toen ik vorig jaar hoorde dat Peter Coenen ook 13 jaar was toen hij voor het eerst aan de zitting meedeed dacht ik: Dat wil ik ook. Als ik echt mijn zin had gekregen, dan had ik vorig jaar al meegedaan."

Bij het schrijven van zijn buut kreeg Luuk de nodige hulp van Oeffeltenaar Patrick van de Ven. De leermeester stond de afgelopen jaren zelf regelmatig op het podium, maar dit jaar besloot hij een stapje terug te doen. "Patrick heeft ook al jaren meegedaan met de pronkzitting en hij is een heel een goede buutreedner. Patrick kwam in het voorjaar (2017) met een buut en zei: 'Lees er maar eens overheen en ik hoor wel of de buut je bevalt.' Ik vond sommige stukjes leuk, maar sommige ook minder. Toen ben ik samen met mijn vader stukjes gaan zoeken op internet. Uiteindelijk heeft Patrick er een mooi stuk van gemaakt. In september zijn we toen begonnen met oefenen. Patrick heeft mij fantastisch geholpen. Thuis oefende ik het liefst als er niemand thuis was. In januari was het toen eindelijk zover, toen mocht ik op het grote podium."

Tijdens de vier optredens die Luuk deed, kon hij zijn zenuwen goed onder bedwang houden. "Ik was niet echt zenuwachtig. Patrick en ik hebben veel geoefend en ik kende de buut wel. Mijn vader en moeder waren veel meer gespannen, want die wisten niet precies wat ik ging doen. In de ton had ik gezonde spanning zoals iedereen dat zegt." Na afloop kreeg Luuk ontzettend veel goede reacties op zijn optredens. De opmerkingen deden de jonge buutreedner goed. "Die waren geweldig. Ik kreeg heel veel positieve reacties. Ik deed gewoon wat ik leuk vind om te doen en dan komt opeens iedereen naar je toe om te zeggen dat je het geweldig hebt gedaan." Luuk is vastbesloten om volgend jaar weer in de ton te gaan staan. "Dit smaakt naar meer. Op het podium staan is geweldig, maar ook achter de schermen was het heel gezellig. Ik wil in ieder geval Patrick, de artiesten en het Oeffeltse publiek bedanken voor de fantastische avonden."

Meer berichten