Het Knakworstrennen in Beugen vindt ook dit jaar plaats op carnavalszondag.
Het Knakworstrennen in Beugen vindt ook dit jaar plaats op carnavalszondag.

'Paardenrace' door Beugense straten

Het Knakworstrennen in Beugen is inmiddels uitgegroeid tot een vast onderdeel van het carnavalsprogramma. De traditie is dit jaar op carnavalszondag toe aan editie 34. Het kolderieke evenement begint om 10.31 uur op het Kerkplein in Beugen. Na afloop is er een afterparty in café 't Posthuis.

Beugen - Het concept is uniek. De ruiters en amazones zitten bij hun vriend of vriendin op de rug tijdens de race. Na het startschot sprint het 'paard' zo snel mogelijk naar de eindstreep. De jubileumeditie van vorig jaar werd door iedereen goed ontvangen. Daarom gaat de organisatie dit jaar op dezelfde voet verder. Er komt een feesttent met verschillende artiesten na afloop van de race. Dankzij de feesttent heeft het Knakworstrennen extra cachet gekregen. Er zijn onder meer optredens van Johnny Romein, Udo Alpfenkreuzer en verschillende dj's. Langs het parcours is het de hele dag een feest voor alle leeftijden.

Het Knakworstrennen werd voor de eerste keer georganiseerd in 1985. Een Beugense asfaltweg vormde toen het strijdtoneel voor tientallen deelnemers die streden om de felbegeerde koningstitel. Belangrijk is wel dat alleen inwoners van Beugen als ruiter mogen deelnemen. Dit unieke en vermakelijke evenement was vanaf de eerste editie een doorslaand succes. In de jaren die volgden werd het Knakworstrennen steeds professionele opgezet door de organisatoren. In verband met enkele (lelijke) valpartijen wordt de asfaltweg sinds jaar en dag bestrooid met geel zand. Daarnaast worden de 'menspaarden' verplicht om een valhelm in de vorm van een paardenhoofd op te zetten. Voordeel is wel dat de moeilijkheidsgraad van het Knakworstrennen flink is toegenomen. Door de ongelijke zandlaag zal het winnende koppel goed moeten kunnen balanceren tussen snelheid en evenwicht. Door de groeiende opkomst langs het parcours werd de organisatie gedwongen om een andere locatie te kiezen. Zodoende wordt in hartje Beugen deze traditie nog steeds voortgezet. Voor iedere toeschouwer is er wel een mooie plekje te vinden om de race te bekijken. In ruim dertig jaar tijd is het Knakworstrennen een begrip geworden in de regio. In de toekomst wil de organisatie de titel 'Meest kolderieke paardenrennen van Nederland' waar blijven maken.

Traditiegetrouw vindt het paardenrennen plaats op carnavalszondag. Op die dag komen honderden mensen uit Beugen en omstreken naar de race om het evenement te aanschouwen. Via de sociale mediakanalen houdt de organisatie van het Knakworstrennen iedereen op de hoogte. Via facebook.com/Knakworstrennen is alles te volgen. Meer informatie staat op knakworstrennen.nl.

Meer berichten