Logo boxmeersweekblad.nl


Voorzitter Gerda van Stelten (links): "De voedselbank steunt ook wekelijks mensen in de gemeente Gennep." (Foto Henk Lammen).
Voorzitter Gerda van Stelten (links): "De voedselbank steunt ook wekelijks mensen in de gemeente Gennep." (Foto Henk Lammen).

Actie voor voedselbank groot succes

Bij diverse supermarkten in het werkgebied van Voedselbank Limburg-Noord werden zaterdag lang houdbare producten ingezameld. De inzameling door vrijwilligers vond plaats in het kader van Kom in actie van L1 voor de voedselbanken in de provincie Limburg. Gerda van Stelten, voorzitter van Voedselbank Limburg-Noord, was zeer tevreden over het resultaat in de gemeenten Venray, Horst aan de Maas, Gennep en Bergen. "De actie is een groot succes. Er zijn vijftien rolcontainers met ieder achttien kratten aan producten ingezameld. Dat is een fantastisch resultaat."

Van Stelten glundert als een jonge knul in een van de deelnemende supermarkten een grote pak rijst overhandigt aan een van de vrijwilligers van de Voedselbank. Voor de actie ging Voedselbank Limburg-Noord partnerschappen aan met de supermarkten Jan Linders en Albert Heijn en de SNS-bank, maar ook andere supermarkten in het werkgebied ondersteunen spontaan het initiatief. "Het gaat geweldig. Je ziet dat heel veel mensen deze actie van harte ondersteunen. Voorafgaand aan de feestdagen komen mensen hier met karren vol met levensmiddelen naar buiten. Dan is het toch mooi dat zij producten afgeven voor mensen die het minder hebben, met minder geld rond moeten komen. Met deze actie in de feestmaand kunnen we weer maandenlang vooruit." De cijfers uit het jaarverslag 2016 van Voedselbank Limburg-Noord tonen de noodzaak aan voor hulp aan mensen die onder het bestaansminimum zitten. In totaal werden er vorig jaar 8187 pakketten samengesteld en uitgedeeld. Venray nam het grootste deel voor zijn rekening, 4026, en dat komt gemiddeld neer op 77 pakketten per week. De overige drie gemeenten in het werkgebied verschillen niet veel van elkaar. Horst (1581 voedselpakketten, gemiddeld 31 per week) en Gennep (1546, gemiddeld 30) ontlopen elkaar nauwelijks als het gaat om de behoefte aan hulp. Bergen (1034, gemiddeld 20) levert het minste aantal voedselpakketten uit. In totaal kregen in 2016 146 gezinnen en alleenstaanden, in totaal 357 personen, wekelijks pakket kunnen geven. Van Stelten is trots op het werk van de vele vrijwilligers. Inclusief het bestuur telt deze regionale afdeling 55 vrijwilligers. "Zonder die mensen kunnen we niks. Landelijk zijn er bij de gecertificeerde voedselbanken, waartoe wij ook behoren, en het overkoepelende bestuur Voedselbank Nederland in Houten alleen maar vrijwilligers actief. Niemand wordt betaald. Dat is een prestatie op zich. Als organisatie worden we helemaal gedragen door vrijwilligers. We zijn ook ontzettend blij dat we bij INTOS (arbeidsontwikkelbedrijf, red.) een uitgiftepunt hebben."

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox