Logo boxmeersweekblad.nl


Peter en Jan gaan fietsen voor het goede doel. Teuntje Smits (links) steunt het initiatief (foto Henk Lammen).
Peter en Jan gaan fietsen voor het goede doel. Teuntje Smits (links) steunt het initiatief (foto Henk Lammen). (Foto: Henk Lammen)

'Ze doet het nu geweldig, gelukkig!'

Sinterklaascupcakes bakken voor Alpe d'HuZes. Dat is de missie van Teuntje Smits, eigenaresse van het nog jonge bedrijf Quiche of Cake in Oirlo. "Mijn achternichtje Saar strijdt al enkele jaren tegen leukemie. Haar vader Peter en zijn vriend Twan gaan volgend jaar meedoen met Alpe d'HuZes. Met dit initiatief wil ik een steentje bijdragen om zoveel mogelijk geld in te zamelen."

Door Henk Lammen

De twee vrienden Peter Winkelmolen (36) uit Vierlingsbeek en Twan Tonnaer (38) uit Venray pakten vol verve de handschoen op toen ze 'uitgedaagd' werden om mee te doen aan Alpe d'HuZes, het evenement dat al jaren plaatsvindt om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Onder het motto Opgeven is geen optie fietsen, lopen of wandelen mensen tot zes keer de Franse berg Alpe d'Huez op. Niet zonder reden gaat het tweetal de uitdaging aan. Het 5-jarig dochtertje Saar van Peter heeft leukemie. "Ze zit nu in het derde jaar van haar behandeltraject. In het begin was het enorm zwaar, een tijd van heel veel onzekerheid. Gelukkig gaat het nu goed met haar." De vriendin van Twan heeft kanker gehad. "Ze is heel erg ziek geweest, ja. Gelukkig is ze nu helemaal opgeknapt." De twee fietsvrienden weten dus waarom ze op 7 juni 2018 de strijd met de elementen aangaan. Zes keer 13,8 kilometer omhoog, met 21 bochten en een gemiddeld stijgingspercentage van 8,2 procent. Twan is ervaringsdeskundige.

Twee jaar geleden bedwong hij op vakantie een keer de berg. "Het is prima te doen, op zich ook niet zo'n hele zware klim. Maar ja, toen ben ik een keer naar boven gefietst. Om het gevoel te ervaren. Nu gaan we wel zes keer, dat is toch iets anders", lacht hij veelbetekenend. Voor zijn maat Peter wordt het helemaal een opgave. "Ik ben meer een hardloper. Voor dit evenement zullen we in ieder geval nog hard moeten trainen. Maar ik heb er wel een goed gevoel over. Ik kijk wel hoe ver ik kom." Ze weten dat het een pittige opgave wordt. "Vooral het weer, hè", zeggen ze nagenoeg in koor. "In die tijd kan het als ware 40 graden hitte zijn, maar ook tien graden onder nul. De omstandigheden worden waarschijnlijk onze grootste tegenstander." Over een ding zijn ze het roerend eens. Peter en Twan weten waar ze het voor doen. Iedere deelnemer dient 2500 euro aan sponsorgeld in te zamelen. "Dat gaat ons zeker lukken", zeggen ze vol vertrouwen. "Geld dat hard nodig is voor kankeronderzoek. Die ziekte wens je niemand toe. Twintig jaar geleden had Saar geen kans gehad om te overleven. Dankzij de onderzoeken in al die jaren nu wel."

Meer informatie over de actie is te vinden op de website van Quiche of Cake, www.quicheofcake.nl.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox