Logo boxmeersweekblad.nl


Nicolle en Yvonne zijn trots op de verdubbeling van het aantal big bags. (foto: eigen foto)
Nicolle en Yvonne zijn trots op de verdubbeling van het aantal big bags. (foto: eigen foto)

Dopjes voor onderzoek diabetes

Nicolle van der Putten uit Sint Anthonis en Yvonne Kusters uit Ledeacker zijn trots. Zij hebben een verdubbeling van het aantal big bags ten opzichte van vorig jaar weten te bewerkstelligen. Big bags vol met bier- en frisdrankdopjes die afgelopen zaterdag zijn opgehaald. Per kilo gaat er 35 cent naar het Diabetesfonds om onderzoek te kunnen doen, onderzoek dat hard nodig is.

Door Eefke Peeters

Nicolle: "Ongeveer 830.000 mensen in Nederland hebben diabetes. Tien procent van deze groep heeft net als ik type 1. Ik heb het vanaf mijn vijftiende. Ik viel in drie dagen tien kilo af en voelde me doodziek. Leven met diabetes is intensiever dan men denkt. Bij alles wat ik doe en eet moet ik nadenken of ik mijn insulinepomp hierop moet instellen of wat ik meer moet eten of juist niet. Veel schommelingen van je bloedsuiker zijn niet goed, hier kun je op korte en langere termijn complicaties door krijgen. Ik moet ieder kwartaal naar het Radboudumc, ik ben telkens zo opgelucht als ik nog geen complicaties heb ontwikkeld." Yvonne: "Mijn zoontje Lars heeft diabetes type 1. Hij zat op den duur op zijn knietjes na het douchen het water van de grond te drinken zo'n enorme dorst! ik heb een achtergrond in de zorg en mijn alarmbellen rinkelden. Gelukkig kan hij wel naar een reguliere school, maar als er een invaller aanwezig is hou ik mijn hart vast tot hij thuis is. Lars is een kind, wil spontaan mee kunnen spelen. Dan zie ik hem aan komen fietsen met zijn vriendjes, zwaait ze uit en valt gewoon van zijn fiets. Ik heb twee kinderen en als mijn dochter plat op de bank ligt denk ik: 'die heeft lekker gespeeld'. Als Lars op de bank plat ligt, schiet ik naar hem toe, heeft hij een hypo?"

Er is kans op genezing van diabetes type 1, twee jaar geleden dachten ze nog tien jaar, momenteel denken ze binnen vijf jaar. Daar is geld voor nodig. De Bier- en frisdrankdoppen actie sprak Nicolle en Yvonne direct aan. Het kost geen geld maar enkel afval. Guus van Gall & Gall in Cuijk en Sander Graat van de Topslijter in Boxmeer zijn ook inzamelpunt. Mensen kunnen het ook brengen naar Den Hoek 17 Sint Anthonis, Dorpstraat 35 in Ledeacker, de Burkel 2 in Afferden of Kleefstraat 6 in Nieuw Bergen. Nicolle: "Gelukkig regelt Wegenbouw Kurvers uit Heerlen een vrachtwagen met chauffeur. Bertwin van Agri Arts uit Stevensbeek komt het gratis voor ons in de vrachtwagen laden. Superfijn, want de dertien zakken wegen 500 kilo die krijgen wij er niet in getild. Deze keer wordt het bedrag ongeveer 2000 euro. Iedereen bedankt en we gaan gewoon weer door! Volgend jaar weer een verdubbeling?" Meer weten? Kijk op Facebook bij bier- en frisdrankdoppenactie of kijk op de site diabeatit.nl.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox